Migranti koji se nalaze na Graničnom prijelazu Maljevac vjerovatno će još nekoliko dana ostati ovdje i to zbog toga što Međunarodna organizacija za migracije ne zna posložiti prioritete u migrantskoj krizi u BiH.
Migranti, bebe, djeca i druge ranjive kategorije koje već tri noći na temperaturama ispod minusa borave pod otvorenim nebom prepušteni su trenutno sami sebi. Razlog je što organizacija koja treba biti u njihovoj zaštiti i koja treba da se bavi njihovim problemima očito ne zna posložiti prioritete ili možda zna, ali ih ne zna realizirati u praksi.

“Oni i jesu najveći prioritet, ali Đački dom se mora renovirati kako bi bio spreman za zimu te smo dio migranata koji su bili u šatorima oko doma prebacili u firmu Bira u Bihaću”, kazala je Edita Selimbegović u ime Međunarodne organizacije za migracije u telefonskom razgovoru za Klix.ba.
Migranti koji se nalaze u Đačkom domu u Bihaću sklonjeni su sa ceste, iako, istina, uvjeti ni tamo nisu idealni, bar se ne nalaze na ulici gdje nemaju medicinsku pomoć, hranu, vodu, toalet niti prevodioca.

Rekonstrukcija Đačkog doma vjerovatno je mnogo značajnija nego uspostava međunarodnog saobraćaja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske s obzirom na to da je Granični prijelaz Maljevac zatvoren već četiri dana, a hrvatska policija ne želi otvoriti prijelaz dok migranti ne budu izmješteni na drugu lokaciju.

O tome ko je nadležan i ko će preuzeti krivicu niko ne govori. Međutim, u izjavi za Klix.ba glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković je kazala kako Granična policija BiH i MUP USK ne mogu odlučivati o smještaju migranata, ali da su spremni pružiti pomoć u njihovom transportu.

Očito je problem migrantske krize u Bosni i Hercegovini prekomplikovan za nadležne institucije koje stvar prepuštaju slučaju s obzirom na to da u USK trenutno ima više od 10.000 migranata koji žele napustiti BiH i uputiti se ka svojim odredištima.