Grupa od 14 migranata sinoć je primljena u Hitnu pomoć i Dom zdravlja Velika Kladuša s više tjelesnih povreda koje su im, kako su kazali, nanijeli pripadnici MUP-a Republike Hrvatske dok su ih vraćali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo u Hitnoj pomoći, migrantima su konstatovane lakše povrede, a neki su upućeni na dalje pretrage i rentgen. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, migranti imaju podlive na različitim dijelovima tijela i lica.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je za N1 kako se “push backovi” (prislino vraćanje migranata) dešavaju svaki dan na različitim područjima koja nisu granična.

“To su šumski prelazi. Imaju prijave da se vrate s povredama, nekada su vidljive, ali je teško dokazati da je to uradila hrvatska policija kako oni tvrde. Ljekari utvrđuju da li su to povrede nastale prilikom pokušaja ilegalnog prelaska ili nastale u međusobnom sukobu migranata. U najvećem broju slučajeva tvrde da su povrede nastale tokom push backa, ali mi to ne možemo utvrditi. Sve izjave, prijave i dokumentaciju dostavljamo Ministarstvu sigurnosti BiH i takvih prijava ima jako mnogo za protekle tri godine”, rekao je Šiljdedić.

I nevladine međunarodne organizacije upozoravale su na nasilje koje MUP RH čini nad migrantima prilikom vraćanja na teritoriju BiH, ali čelnici tog MUP-a i vlasti u RH negiraju da vrše bilo kakvo nezakonito nasilje.

Izvor: ba.n1info.com

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.