Migrantska kriza na području USK kantona eskalirala, čeka se ishod situacije

Biscani.net

Kada smo pomislili da je najgore došlo povodom migrantske krize, čiji je teret nosio Unsko-sanski kanton, tačnije Bihać i Velika Kladuša, iako se na leđima Bihaća ovaj problem više lomio, mjesec oktobar je pokazao da može i gore.


Preko dvije hiljade migranata je došlo na naš Kanton u prve dvije sedmice, tako da je ukupna cifra dostigla preko deset hiljada.

Ovaj mjesec će definitivno obilježiti eskalacija ovog problema.

Nakon što smo ispratili izbore i staru vlast i nakon što se nova smjestila u fotelje, došlo je vrijeme na rješavanje problema migranata. Gledano iz trenutnog aspekta, možda je ovo samo zakuhavanje?

Građani su preuzeli stvari u svoje ruke i održali tri protesta tražeći da se ova situacija riješi. Išli su u Boriće, pred prostorije IOM-a, na autobusnu i željezničku stanicu, te se okupljali na Gradskom trgu.

I čini se da su stvari krenule ka boljem. Protesti kao da su urodili plodom; ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, najavio je dolazak povodom dogovora i rješenja ove situacije. Nova vlada je zavrnula rukave i počela rješavati prioritetne stvari u Kantonu; izabran je policijski komesar nakon pola godine i time se dala naslutiti bolja sigurnosna situacija.

Treba podsjetiti da je Krajina u očima ostatka Bosne i Hercegovine postala protiv migranata, nehumana i sve, samo ne ono što jest. Iako se sav teret ovdje lomio, stanovnici, kao i pripadnici MUP-a i Crvenog križa su dali svoj maksimalni doprinos povodom olakšavanja ove situacije.

Baš kada je bilo nade da bi sve krenulo ka raspletu, migranti su se “pobunili”. Nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, krenuli su ka GP Izačić i Maljevac. Kanton je opet bio na nogama. Izačić je riješen, ali Maljevac je ostao kritičan.

Situacija je dostigla vrhunac danas, sukobom migranata i policije, probijanjem kordona, blokiranja ceste. Tačna lokacija za smještaj na Kantonu još uvijek se čeka, a migranti koji pristižu u Kanton bivaju vraćeni istom rutom.

Ono što je sigurno da su ovih dana pune ruke posla imali policijski službenici, hitne službe, kao i novinari širom BiH i šire.

U sukobima je bilo povrijeđenih, kako migranata, tako i policajaca. Hladna večer je nastupila, a daljni ishod situacije se čeka.

Dok naša djeca spavaju mirno u mehkim i toplim posteljama, nečija se mrznu pod vedrim nebom. Da li je vrijeme da se ovim ljudima pruži smještaj dostojan čovjeka i da Unsko-sanski kanton prestane nositi sav teret migrantske krize, i kada će biti?

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...