Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić susreo se s predstavnicima državnog, federalnog i Crvenog križa USK. U kontekstu migrantske krize razgovarano je o aktivnostima Crvenog križa, te načinima boljeg i koordiniranijeg djelovanja .

Vlada USK, rečeno je, pružiće pomoć Crvenom križu kako bi što uspješnije realizirao svoju misiju.

Proteklih mjeseci koliko traje migrantska kriza u USK Crveni križ je podijelio 450.000 obroka, ogromne količine odjeće, obuće i posteljine. To je jedan od najvažnijih pokazatelja važnosti uloge ove organizacije u pomoći migrantima, kazano je tokom sastanka .

Ukazano je i na potrebu koordiniranog djelovanja svih subjekata u zbrinjavanju migranata na human i dostojanstven način.

Crveni križ USK i grada Bihaća, u prvom redu volonteri, odradili su lavovski posao, kazao je generalni sekretar federalnog Crvenog križa Namik Hodžić.

Hodžić je uputio apel Crvenom križu Velike Kladuše da se aktivnije uključi u ove aktivnosti, kao što su to uradile i brojne organicazije CK u Federaciji.

U Crvenom križu su uvjereni da će ovakvi sastanci uroditi plodom, te da će zajedničkim snagama u vrlo kratkom roku situacija sa migrantima biti stavljena pod kontrolu.