Otvaranje novog privremenog prihvatnog centra Lipa u Unsko-sanskom kantonu za smještaj migranata, održat će se u petak od 10:00 sati.

Prateći Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o osnivanju privremenog prihvatnog centra Lipa u decembru prošle godine, Ministarstvo sigurnosti, Služba za poslove sa strancima i IOM, uz finansijsku podršku Evropske unije i ostalih partnera, doprinijeli su uspostavljanju novog centra.

Smještajni kapaciteti privremenog prihvatnog centra Lipa su do 1.500 migranata, uključujući porodice s djecom, djecu bez pratnje i samce.

Otvaranju centra prisustvovat će Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, ambasador Jonhan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Laura Lungarotti, šefica Misije u BiH, Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća i Selmo Cikotić, Ministar sigurnosti BiH.

Osnivanje privremenog prihvatnog centra Lipa omogućeno je zahvaljujući podršci Evropske unije u okviru projekta „Podrška EU migracijama i upravljanju granicom u BiH“, uz dodatnu podršku njemačke Federalne agencije za tehničku pomoć (Technisches Hilfswerk), austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Austrijske razvojne agencije (ADA), Vlade Švicarske, Svete Stolice, Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Razvojne banke Vijeća Evrope.

(Avaz)