KATASTROFALNI rezultati u posljednjih sedam-osam godina i 13. mjesto ove sezone u Serie A nisu jedina briga za navijače Milana. Danas je klub sa San Sira objavio izvještaj poslovanja, koji otkriva da je Milan za sezonu 2018./2019. u minusu 148 milijuna eura, najvećem u 119-godišnjoj povijesti slavnog kluba, a do danas se taj dug povećao na 156 milijuna eura. 

Iako gornja granica dugova može iznositi 90 milijuna eura, Milan je prebacio za 66 milijuna eura, pišu talijanski mediji. Krajem rujna pisali smo o tome kako je Bobanov Milan završio u zoni sumraka

Repubblica – Milan, un rosso da record: bilancio in perdita per 156 milioni https://t.co/bI0DpnuGVB

— MilanNews.it (@MilanNewsit) October 16, 2019

U posljednje dvije i pol godine sedmerostruki europski prvak promijenio je tri vlasnika. Silvio Berlusconi prodao je klub kontroverznom Yonghong Liju, a poslije samo godinu dana Kinez ga je morao predati američkom fondu Elliott jer nije mogao otplatiti dugove.

U međuvremenu je u Milan iz Arsenala stigao Ivan Gazidis, financijski ekspert, a sportski sektor preuzeli su Paolo Maldini i Zvonimir Boban. Ipak, loši rezultati, godine neigranja u Ligi prvaka, suša trofeja i česte smjene trenera, uz nedovoljno kvalitetnu momčad, upalili su alarm u Milanellu. Elliott je upumpao u klub 265 milijuna eura do 30. lipnja ove godine, plus dodatnih 60 milijuna između srpnja, kolovoza i rujna, ali je financijska situacija i dalje ostala alarmantna.

Il Milan cambia ancora 🔁
👆🏻 I 9 allenatori degli ultimi 5 anni
.#SpazioMilan pic.twitter.com/zfoLl5yOvk

— SpazioMilan.it (@SpazioMilan) October 9, 2019

Prihodi od prodaje igrača smanjeni su s 42 na 25,5 milijuna, od prodaje ulaznica s 35,2 na 34,1 milijuna i od sponzora s 44,7 na 38 milijuna eura. Također, povećali su se i troškovi osoblja sa 150,5 na 184,8 milijuna eura, dok je i transfer politika kluba negativna. Milan je potrošio na igrače 153,1, a zaradio 49,9 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio tog duga Milan nosi na leđima iz ere gore spomenutog Lija, koji je po dolasku u 11 novih igrača, među kojima je bio i Nikola Kalinić, uložio 131,1 milijun eura, čije se podrijetlo ni danas ne zna, a Kinez je poslije oduzimanja kluba jednostavno nestao, a u Italiji se sprema detaljna istraga oko njegove kupovine kluba od Berlusconija i ulaganja novca bez ikakvih garancija. 

Podsjetimo, tijekom ljeta je Milan u dogovoru s UEFA-om izbačen iz Europa lige kako bi izbjegao težu kaznu i pokušao srediti financije u narednom periodu, ali cijeli plan očigledno ne funkcionira onako kako su to zamislili na San Siru. Naprotiv, problemi su sve veći, kako na terenu tako i u proračunu, a navijači su bijesni zbog svega što se događa u jednom od najvećih klubova u nogometnoj povijesti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?Izvor: / index.hr