Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je kako se “u BiH dešavaju užasne stvari” te da je “hrvatska vlast posljednjih godina pokazivala ljenost” kada je riječ o problemima Hrvata u BiH. Poručio je da Hrvati u BiH neće biti manjina.

Milanović se obratio medijima tokom manifestacije “Diplomatska berba grožđa” u Jastrebarskom, a koja je organizirana za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u RH.

Bosnu i Hercegovinu spomenuo je komentirajući izjavu premijera RH Andreja Plenkovića da će se Milanovićem sastati samo u vezi izbora ambasadora. Milanović je poručio je da ne mora ni to, ali da će Plenković biti “odgovoran ukoliko budu stvari stajale”.

– Nisam član niti jedne stranke i ne odgovaram stranci, odgovaram biračima i hrvatskom narodu. Borit ću se za njegova prava i u BiH. Ovo što se tamo događa nikako ne valja i mislim da je hrvatska vlast zadnjih godina pokazivala ljenost. To su užasne stvari i ako odu predaleko imat ćemo ozbiljan problem u BiH. Mi smo država koja se zalaže za rješenje unutar BiH, ne za komadanje BiH, ali isto tako ne niti za zulum nad Hrvatima koji su najmalobrojniji, ali Boga mi neće biti manjina. To je moj stav i to niko u Hrvatskoj nije govorio iz ekipe HDZ-a. Kao da je to opasno. Čak i da je to opasno, to je posao kao državnika, a nije. To je pitanje duga i časti, ako Plenković ne želi o tome razgovarati, naći ću druge sagovornike, rekao je Milanović.

Milanović je i ranije imao sličnih izjava kazavši kako “Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu manjina, ali su u manjini i zato ih se može lako zlostavljati”.

Iako je pozvao Bakira Izetbegovića u posjetu, do nje nije došlo. Izetbegović i Dragan Čović su se, tokom posjete Zagrebu, susreli samo sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.