Lider “Granda“ Saša Popović nedavno je izjavio kako će zabraniti izvedbu i puštanje snimaka „Južnog vetra“. No, Miodrag Ilić Bas, utemeljitelj i većinski autor numera koji su izvodili pjevači Šemsa, Dragana, Sinan, Mile i Kemal sa “Južnim vetrom” je pojasnio i razloge ove Sašine izjave.

-Ja sam bez tako nekih pompeznih izjava u tišini podnio tri tužbe protiv ” Granda” i Popovića. Prvo im je naloženo da skinu sa svojih kanala osamdesetak mojih pjesama koje koriste bez potpisa autora. Potom zabranu da bez dozvole autora mijenjaju dijelove pjesama. A osim toga još su prihode od autorskih prava prisvajali. Protuzakonito je otuđivati i prisvajati autorska prava koje udruženje “Autentika” odlično reguliše.

Sve te torture sudske, tvrdi Mile, nije lako izdržati ali ja ne odustajem, ističe on i naglašava usporedbu slučaja nedavne pljačke u domu Popovića.

– Uhvaćen je lopov koji je počinio to zlodjelo. Saša nije odustajao dok nije našao lopova a sam krade druge! Biće po onoj “uhvatite lopova koji me pokrao a ja ću krasti druge” – dodao je Ilić.

 

Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba