Federalna ministrica finansija Jelka Milićević Arhiv
Milićević: Federacija dostigla 84 posto zaposlenosti cijele RBiH iz 1991.

Do sada održana tri pripremna sastanka u vrlo širokom krugu učesnika

Autor: Fena

Nova vlada, bez obzira na to kada će biti imenovana, imat će mnogo bolje preduvjete za rad nego što je imala naša vlada, izjavila je dopremijerka i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Kako ističe, puno se uradilo vezano za zakone koji reguliraju finansijsko upravljanje, kontrolu i nadzor nad javnim sredstvima, poboljšanje kreditne sposobnosti vezano za velike investicije projekte, a postoji i tendencija rasta prihoda, za što se vezuje i povećanje broja zaposlenih.

– Mi smo na dan 30. aprila ove godine imali ukupno 531.492 zaposlenih. Federacija nikada nije imala toliki broj radnika. Republika BiH je 1991. godine imala 631.000 zaposlenih, a Federacija sama danas ima 84 posto od tog broja – naglašava Milićević.

Govoreći o novoj Reformskoj agendi, federalna ministrica finansija kaže da su do sada održana tri pripremna sastanka u vrlo širokom krugu učesnika.

– Reformska agenda traži jasno opredjeljenje svih političkih faktora u BiH i svih nivoa vlasti. Taj dio smo, rekla bih, zajednički definirali i sljedeći korak je da se formira vlast na nivou BiH i u Federaciji, a tada će se moći pristupiti detaljnom definiranju Reformske agende, izrade akcijskih planova i poduzimanja obaveza po tim akcijskim planovima – izjavila je Milićević.

(Autor: Avaz)