Milomir Kovačević Strašni dobio nagradu za doprinos kulturi sjećanja

Ovom prilikom prikazan je kratkometražni film o fotografu

Autor: A. Š.

Ovogodišnje otvaranje 24. izdanja kulturološkog programa Modul Memorije održano je večeras u 19 sati u Vijećnici.

U okviru programa upriličeno je čitanje pjesme poznatog poljskog pjesnika Zbignjeva Herberta (Zbigniew Herbert) “Izvještaj iz opsjednutog grada“, a pročitao ju je prvak i direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović. Također, prikazan je kratki film o Milomiru Kovačeviću Strašnom, snimljen specijalno za ovu priliku.

Nakon toga, direktor međunarodnog festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković obratio se prisutnima i uručio nagradu za doprinos kulture sjećanja ovogodišnjem laureatu Milomiru Kovačeviću Strašnom.

– Sretan sam i ponosan što sam večeras ovdje i što sam dobio nagradu okružen dragim i dugogodišnjim prijateljima. Možda ne fizički, ali još sam na neki način prisutan u svom gradu, svojim djelima, fotografijama. Iako je bio rat, ja imam neka lijepa sjećanja iz tog perioda – rekao je Kovačević.

Program otvaranja završio se muzičkim performansom, u kojem je učestvovalo oko 900 djece iz osnovnih škola Kantona Sarajevo, a pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića.

(Autor: Avaz)