Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na sjednici Vijeća sigurnosti UN početkom sljedeće sedmice iznijeti netačne informacije i optužiti RS za stanje u BiH, a trebalo bi da se bavi pitanjem tajnog naoružavanja koje vrše u Federaciji BiH.

“Inzko će opet izmišljati priče i dostavljati netačne podatke, umjesto da se okrenuo pitanju tajnog naoružavanja koje vrše u FBiH. Izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića u tom pogledu su nedvosmisleno jasne i upućuju na to da se oni naoružavaju i tajno skladište oružje”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, ministrima u Vladi i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Dodik je podsjetio da je zahtjev RS-a bio da entitetske vlade naprave zajedničku komisiju kako bi se utvrdila istina o ovom pitanju, te da je Republika Srpska spremna da ta komisija pregleda sve lokacije u RS-u, ali da za takvo nešto nema reakcije.

“Prije neki dan sam ponovo rekao da smo spremni da to čak bude i međunarodna komisija koja će uključivati i Srbiju i Rusiju, da to mogu da budu zemlje EU pa čak i SAD sa lokalnim predstavnicima, ali ni na to nema odgovora”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naglasio da je, prema dostupnim medijskim izvještajima, jasno da Inzko o tome ništa neće govoriti u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN, te da on “pokušava da ponovo svu ljagu i laž plasira prema Republici Srpskoj”.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije učesnik ni u kakvim razgovorima u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

“Namjerno je neko ko to kreira izbjegao učešće predstavnika političkih partija iz Republike Srpske, jer se navodno nas ne tiče pitanje u vezi sa konstitutivnošću naroda u FBiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a ističe da se sastanci o izmjenama Izbornog zakona BiH održavaju u formatu dva ambasadora – SAD i EU, sa predstavnicima političkih partija iz FBiH, iako je za pitanje Doma naroda FBiH, koje je jedno od ključnih, zainteresovana i Republika Srpska.