Ministar Dedić u posjeti velikokladuškim poljoprivrednicima

Fena

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je u subotu u Velikoj Kladuši gdje je obišao nekoliko poljoprivrednih proizvođača kako bi se na terenu upoznao o problemima i potrebama lokalnih poljoprivrednika.

Dedić je, između ostalog, posjetio Farmu „Džanić“ koja sa više od 80 grla krupne stoke i četrdesetak ovaca spada u najveće farme na području općine. Osnovna djelatnost farme „Džanić“ je proizvodnja mlijeka, a pored muznih krava, na farmi uzgaja se i određen broj tovnih bikova, kao i rasplodnih junica. U razgovoru sa vlasnikom firme Esadom Džanićem naglašeno je da je mljekarstvo najperspektivnija grana poljoprivrede u Unsko-sanskom kantonu koja i u narednom periodu treba biti jedan od prioriteta federalne i kantonalne vlasti.

Zatim, ministar se sastao  sa Nedžadom Kekićem, vlasnikom poljoprivrednog obrta „Pčelarstvo Kekić“ i jednim od najvećih proizvođača meda u Kladuši. Osim meda, Kekić pravi i druge medne proizvode poput suplemenata i pripravaka na bazi meda. S obzirom na to da je Federalno ministarstvo ove godine pristupio uređivanju oblasti pčelarstva, glavna tema razgovora bili su novi federalni propisi.

Na kraju posjete, Dedić je obišao fabriku začina KolMix. Ovo poduzeće proizvodi danas više od 100 različitih vrsta začina na bazi prirodnih sastojaka, bez vještačkih bojila i pojačivača okusa. Primjer je, kako je istakao ministar, uspješne domaće kompanije, prepoznate na bh. i evropskom tržištu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...