Bibanović: “Oni koji su prešli na drugu stranu zakona za mene nisu ni kolege, niti ministri”

Biscani.net

Već  je nekoliko godina na poziciji najvišeg u hijerarhiji rukovodećeg državnog službenika MUP-a, poznaje rad ovog organa državne službe, koji je vrlo osjetlljiv i specifičan, pa dobri rezultati nisu izostali. Odlučan da se bori protiv korupcije jasno kaže: oni koji su prešli na drugu stranu zakona za mene nisu ni kolege, niti ministri.

Ervin Bibanović, ministar unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona, otvoreno govori za Biscani.net

BISCANI.NET: Nakon što ste pruzeli funkciju ministra unutrašnjih poslova u USK-u, šta je to prvo što ste uradili ? Kakvo ste stanje zatekli, jeste li već detektovali neke propuste i šta namjeravate poduzeti u budućnosti?

Bibanović: Već nekoliko godina na poziciji sam najvišeg u hijerarhiji rukovodećeg državnog službenika MUP-a i poznajem rad ovog organa državne službe, koji je vrlo osjetlljiv i specifičan, pa je zato i bilo dobrih rezultata u ovom kratkom periodu. Meni lično, kada je povjerena pozicija ministra, je zaista bila čast da predstavljam svoje kolege u institucijama vlasti u USK-a i da se  borim  za bolji standard policije, bolje uvjete rada i sigurnost građana. Za sve treba vremena, naročito za složene procese, a  MUP je sam po sebi zahtjevan organ s jedne strane te opet vrlo kompleksan i osjetljiv s druge strane.

Odmah na početku pokrenuli smo se s one udaljenosti na kojoj su stali moji prethodnici. Vrijeme nam nije bilo saveznik. S toga, odmah smo se odredili prema pokretanju procedura za  nabavku robe, usluge i radove bez kojih MUP USK-a ne može normalno funkcionirati. To su, između ostalog, i motorna vozila, informatička oprema, oružje, rekonstrukcije objekata, uredska oprema itd. Stanje koje sam zatekao mi je bilo poznato, ali, čak  i mene su iznenadile određene pojave koje su bile na određeni način skrivene. O tome ćemo neki drugi put, ali kad dođu u proces sazrijevanja, mislim prvenstveno u pravnom smislu. Pored toga, paralelno krenuli smo u realizaciju Programa rada Skupštine USK-a koji je tad, moram priznati, bio na nezadovoljavajućem nivou. Rezultati: možda da naglasim samo neke poput okončane nabavke novih vozila, informatičke opreme, usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, upućivanja u proceduru drugih propisa itd.

Kad su u pitanju propusti u radu, uočili smo probleme i oni su vezani prvenstveno za unutrašnju organizaciju MUP-a kao i za neblagovremeno, nesavjesno obavljanje službenih poslova i zadataka. Isto tako, moram naglasiti da smo stavili fokus na “borbu” protiv unutrašnje korupcije u svim segmentima. U budućnosti ćemo maksimalno raditi na suzbijanju i prevenciji unutrašnje korupcije, na stručnoj i specijalističkoj edukaciji službenika, kao i zadobijanju većeg povjerenja od strane građana prema MUP-u, podizanju institucionalne saradnje s drugim organima te opremanju policije.

BISCANI.NET: Kako ocjenjujete stanje sigurnosti kao građanin, a kako kao ministar?

Bibanović: Stanje sigurnosti kao ministar ocjenjujem dobrim, kao građanin uvijek može i treba još bolje.

BISCANI.NET: Mnogo sugrađana negoduje povezanost Zakona o komunalnim djelatnostima sa registracijom vozila, koji je vaš lični stav na tu temu ?

Bibanović: Dura lex sed lex: strog zakon,ali je zakon. U proteklim danima primijetio sam da je nastala konfuzija u vezi sa izvršavanjem važećih zakona, da je dosta naših sugrađana neupućeno u suštinu ovog pravnog pitanja (iz opravdanih razloga), kao i da su određeni društveni krugovi zlonamjerno počeli širiti neistine, blago rečeno, o načinu izvršavanja člana 36. predmetnog Zakona o komunalnim djelatnostima USK-a koji je donesen 2011. godine. Znate, ministri položu zakletvu u Skupštini USK-a da će prilikom vršenja povjerene im dužnosti primjenjivati u svom radu važeće zakone i druge propise. U suprotnom su krivično i prekršajno odgovorni.

Ukratko, pokušati ću odgovoriti mada sam o određenim bitnim činjenicama dao izjavu na ove okolnosti dana 10.01.2017. godine za Dnevnik RTVUSK-a. Naglašavam da sam krajem 2016. godine upoznat da je sporna implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima USK-a u dijelu koji se odnosi na komunalnu naknadu za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, dok naplata za druge komunalne naknade nije bila sporna (voda, smeće…).

Zakon o komunalnim djelatnostima donesen je prije nekoliko godina i u članu 36. regulira vrste komunalnih naknada. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije sudjelovalo u pripremi tog Zakona već Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, ali je činjenica da je taj Zakon nametnuo obavezu MUP-u da zahtijeva od građana da prilikom registracije motornih vozila prilože, između ostalog, i dokaz o uplati svih komunalnih naknada koje taj Zakon propisuje. Davaoci komunalnih usluga na lokalnom nivou otišli su korak dalje pa su od strane zakonodavca zatražili i njegovo autentično tumačenje! Zakonodavac, Skupština USK-a dala je autentično tumačenje odredbe člana 36. tog Zakona u dijelu koji se odnosi na komunalnu naknadu za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Autentično tumačenje je integralni tekst osnovnog teksta Zakona. Prema tome, nesporna je činjenica da i komunalna naknada za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, koju ubire konkretno Grad Bihać ili sve druge općine na području USK-a, zapravo jeste komunalna naknada koja je propisana članom 36. Zakona. Mi smo prihvatili odnosno ponudili lokalnoj zajednici, dakle svima, određene protokole o saradnji, mislim o davaocima komunalne usluge, koji zapravo predstavlja način tehničke implementacije člana 36. Zakona o komunalnim djelatnostima. Posebno naglašavam da nije potrebno potpisati bilo kakav protokol da izvršavate važeći zakon. Prema tome, sve naše organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova u Unsko-sanskom kantonu koje primjenjuju ovaj propis u obavezi su,  sve dok je predmetni Zakon na snazi, tražiti  dokaz o izvršenoj uplati komunalne naknade za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Da li je član 36. navedenog Zakona u skladu sa Ustavom Federacije BIH, da li je pravičan, diskriminirajući ili nešto drugo u odnosu na Pravilnik o registriranju vozila koje predstavlja propis na osnovu kojeg se registrira motorno vozilo i koji ne poznaje komunalne naknade kao dokaz koji se prilaže uz zahtjev za registriranje vozila, odgovor na takvo pitanje trebaju dati zakonodavac u USK-u ili odgovorne politike USK-a u propisanom postupku. Vidljivo je da došlo do zamjene teze.

Pitanje, pravno ili suštinsko, glasi: zašto se dokaz o izvršenoj uplati predmetne komunalne naknade, kao i za sve druge naknade, nije do sada tražio prilikom registracije motornog vozila?

BISCANI.NET: Kako stati u kraj gotovo svakodnevnom divljanju automobilima po ulicama u užem centru grada Bihaća ?

Bibanović: Radimo na suzbijanju tih vrlo opasnih pojava. Pokušali smo djelovati preventivno do te mjere da smo pozivali i roditelje tih lica na razgovor, pokušavajući objasniti štetnost divljanja po cesti za vozače i građane. Nažalost, nismo ostvarili očekivani rezultat. Nakon toga prešli smo u potpunu represiju i nećemo stati. Pratimo stanje intezivno i djelujemo. Imamo rezultate, ali primjetio sam da građani nisu zadovoljni. Uložit ćemo dodatne napore. Obećali smo. Koristim i ovu priliku da pozovem naše građane da nam blagovremeno dojave lokacije, na kojima primjete ovakve pojave  kako bismo mogli efikasno djelovati.

BISCANI.NET: Statistike kažu da sve policijske strukture svijeta u svom sastavu imaju dva posto policijskih službenika koji su registrovani kao kriminalci u raznim oblastima. Uzmimo u obzir samo prethodni slučaj Ramo Brkić i drugi. Ima li kriminalaca među policijom u USK-u, kupljenih policajaca ?

Bibanović: U 2016. godini 12 policijskih službenika je procesuirano zbog krivičnih djela koje imaju obilježje korupcije. Očekujemo još, ubrzo, procesuiranje i drugih službenika po tom osnovu. Neće biti nedodirljivih, u to budite uvjereni. Za sve slučajeve, za koje imamo saznanja i čvrste dokaze, u saradnji s Tužilaštvom USK-a poduzimamo aktivnosti na suzbijanju takvih kriminalnih ponašanja.

Generalno, policija dobro radi svoj posao. Imamo određenih poteškoća u raznim segmentima rada. Možemo još bolje i efikasnije. Nismo se ranije adekvatno i kontinuirano opremali što nam je u određenim poljima multipliciralo otežavajuće okolnosti. Imamo plan kako da u kraćem roku to prebrodimo te da snažno i efikasno udarimo na suzbijanje kriminala.

BISCANI.NET: Da li ste spremni hapsiti svoje kolege ministre, druge političare i direktore ukoliko se ogriješe o zakon. To, pretpostaviti je, nije lako i bićete pod pritiskom ako tako budete radili. Da li biste odustali ?

Bibanović: Za mene nisu to ni kolege ni ministri –  oni  koji su prešli na drugu stranu zakona. Snažno zagovaram da prvo treba urediti svoje “redove” pa onda početi s drugima. Naravno da nije lako, čak više mukotrpno je. I znajte da nije lako. Ali isto tako naglašavam da nema odustajanja, odnosno povlačenja.

BISCANI.NET: Za kraj, kakve su Vaše obaveze kao ministra, koliko imate vremena za privatni život? Kakav je Ervin Bibanović privatno, ima li neke hobije i kako uklapa te obaveze?

Bibanović: Pa ne znam kako je to kod drugih kolega ministara, ali obaveze ministra MUP-a su vrlo specifične i obimne, ako se mogu tako izraziti, odnosno vrlo odgovorne i zahtjevne da pokušam biti precizan. Zakonom su definirane u formalno pravnom smislu i ako ih krenemo taksativno nabrajati, bit će dug niz.

Ova dužnost utječe na moj privatni život i naravno to je ona druga strana medalje. Kakav je Ervin Bibanović privatno, trebali biste možda pitati moje prijatelje, kolege. Ja smatram da sam sasvim običan čovjek. Od hobija, u ovom trenutku jedino sam zadržao sportsko-rekreativnu kreativnost. Sve drugo je na čekanju.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...