Ministar policije USK: Podnijet ću ostavku na mjestu ministra ako padne mrtva glava u Krajini

usn.ba

Vlada USK-a na posljednjoj sjednici usvojila je zaključak, kojim se Kantonalni MUP obavezuje da kompletan materijal vezan za proceduru izbora policijskog komesara uputi Kantonalnom tužilaštvu i nadležnim policijskim agencijama da preispita rad Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara. Tom prilikom rečeno je tek, da su uočene određene nepravilnosti, a o čemu se zapravo radi saznali smo danas.

Prema riječima  Anela Ramića, ministra unutrašnjih poslova USK, niti jedan od tri prijavljena kandidata ne ispunjava kriterije za izbor i imenovanje na poziciju policijskog komesara. Ministar Ramić dodaje da su prijave sva tri kandidata trebale biti odbačene odmah na početku, a konkurs poništen pa raspisan ponovo. Po njegovim riječima, Nezavisni odbor je zanemario taj i još određene propuste, te čitavu proceduru proveo do samog kraja, čime su prekršene određene zakonske odredbe, zbog čega se i traži očitovanje Tužilaštva. Sve to potvrdio je i ministar pravosuđa i uprave Nikola Findrik.

Oba ministra ustvrdila su da se radi o proceduralnim greškama. Međutim u javnosti se spekuliše da je u cijeli slučaj umiješana „politika“ i da se je proces namjerno odugovlačio, kako bivši komesar Mujo Koričić ne bi ispunjavao uvjet da za vrijeme eventualnog novog mandata neće biti penzionisan, što ministri negiraju.

Na konferenciji je bilo govora i o migrantskoj krizi koja iz dana u dan stvara nove probleme građanima Bihaća i Velike Kladuše. Naime, u jednom momentu ministar Anel Ramić se dotakao izjave gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića koji je kazao da su gradske vlasti očajne i da nemaju skoro nikakve nadležnosti povodom migranata koji se slobodno kreću gradskom površinom, te da se boji, ukoliko bi situacija eskalirala, mogla pasti mrtva glava.

– Situacija je pod kontrolom. MUP USK profesionalno u skladu sa svojim mogućnostima odrađuje svoje zadatke. Neće pasti mrtva glava, a ukoliko se to dogodi, povući će se sa fukcije i podnijet ću ostavku na mjestu ministra, kaže ministar Ramić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...