Ministar se ne želi zamjeriti “naftašima”: Zašto se nijemo posmatra divljanje cijena goriva

Faktor.ba

Nakon što je u posljednjih nekoliko mjeseci cijena goriva povećana za više od 40 feninga, građani se s pravom pitaju može li država intervenisati i spriječiti evidentno “divljanje” cijena.

Distributeri naftnih derivata se pravdaju povećanjem akciza za 25 feninga te većom cijenom nafte na globalnom tržištu. U čitavu priču se uključilo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) koje je kod nadležnih entitetskih institucija provjerilo mogućnost ublaživanja ovog udara.

U odgovoru na zastupničko pitanje iz državnog parlamenta, iz ovog ministarstva su istaknuli da su “uputili relevantnim entitetskim institucijama upit da se provjere iznosi maloprodajne marže distributera nafte te mogućnosti da najavljena poskupljenja djelomično ublaže tako što će se dio tereta poskupljenja nafte i naftnih derivata prebaciti i na distributere, a ne samo na građane”.

– Nažalost, odgovor koji smo dobili ukazuje na to da je formiranje cijena slobodno prema uvjetima tržišta, s tim da se indirektni porezi kao što su carine, akcize, naknade za puteve, porezi na dodanu vrijednost obračunavaju u skladu sa odgovarajućim propisima koji reguliraju njihovu visinu i obračun. Također, nafta i naftni derivati su roba čija cijena zavisi i od mnogih drugih faktora kao što su veleprodajne cijene dobavljača, transportni troškovi i drugi zavisni troškovi, te praktično nema zakonskih ograničenja za iznose maloprodajne marže – stoji u odgovoru Ministarstva.

Navodi se i da “u Federaciji BiH u skladu sa članom 5. i 6. Zakona o kontroli cijena, Vlada FBiH i nadležni organi kantona, grada i općine u okviru svoje nadležnosti, propisuje mjere neposredne kontrole cijena, a navedene mjere se propisuju izuzetno, u slučaju: 1. ako i pored poduzetih mjera ekonomske politike nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena; 2. radi sprečavanja monopolskog obrazovanja cijena; 3. radi utvrđivanja prodajnih cijena proizvoda iz robnih rezervi, koje se koriste za intervenciju na tržištu”.

– Federalno ministarstvo trgovine (na čelu sa ministrom Zlatanom Vujanovićem iz SBB-a, op.a.) je mišljenja da nisu nastupili razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena u vezi s eventualnim zakonskim ograničenjem visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata – zaključili su u MVTEO, a odgovor Šarovićevog ministarstva možete pročitati na ovom linku.

Federalno ministarstvo zauzima stav koji najviše odgovara i naftašima uprkos činjenici da je argument distributera goriva o rastu cijene nafte kao razlogu za poskupljenje goriva pogrešan.

Dok ministarstvo “pečati” koje god cijene da im distributeri goriva dostave, građani osjećaju udar na kućni budžet. Dokle će se ovakva situacija nastaviti, ostaje da se vidi.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...