Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Nermin Kljajić gostovao je u emisiji “Dobar dan” televizije Hayat, u kojoj je govorio o migrantskoj krizi na području USK.

Ovom prilikom Kljajić je govorio i o zatvaranju privremenih prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Kako je istakao, podršku za ovaj korak dalo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) s obzirom na to da se centri ne bi smjeli nalaziti u urbanim dijelovima gradova.

“Već se poduzimaju aktivnosti kada je u pitanju prihvatni centar Bira. U saradnji sa ministrom sigurnosti i Međunarodnom organizacijom za migracije se traže načini šta sa maloljetnicima koji su u Birai. Migranti koji se tamo nalaze ćemo dislocirati u prihvatni centar Lipa”, rekao je Kljajić.

Ističe da su na tragu rješenju da Bihać i da bi ono trebalo biti prihvatni centar Lipa, čime će se sigurnosna situacija poboljšati. Kada je u pitanju broj maloljetnih migranata u kampovima, ministar je kazao da je 230 u Biri.

“U Miralu imamo oko 700 migranata ukupno. Tu pokušavamo sa lokalnom zajednicom da nađemo lokaciju van gradske sredine, po uzoru na Bihać da napravimo kamp. Nema prihvata migranata u ta dva centra, naloženo je sa viših nivoa i mi to odluku poštujemo” ističe.

Migrante nije zaobišla ni korona virus, a zabilježeni su i slučajevi kada je nekoliko zaraženih migranata pobjeglo iz kampova.

“Naši policijski službenici su prije 7-8 dana intervenisali u kampu Lipa i nakon te akcije imamo 4-5 policajaca koji su Covid pozitivni. Rad policijskih službenika je rizičan. Mi smo pouzeli određene mjere izolacije”, istakao je ministar Kljajić ovom prilikom.

Zaključio je da se stanje za sada prati, ali i da će se, ukoliko bude potrebe, zatražiti podrška Federalne uprave policije.

Izvor: Biscani.net