Pojavom globalnih problema izazvanih pandemijom bolesti Covid-19, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom Vojinom Mitrovićem, poduzelo je niz aktivnosti kako bi olakšalo ovu izuzetno tešku situaciju građanima, saopćeno je iz Ministarstva.

– Tako je ministar Mitrović 16. marta 2020. godine uputio dopis Ministarstvu saobraćaja i veza Crne Gore, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije predlažući da se na nivou ministara prometa uspostavi komunikacija koja će omogućiti nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana – navodi se u saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa.

Jednostrane mjere

Precizira se da je 19. marta Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donosi odluku o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorije Republike Hrvatske i na granici sa našom zemljom u tu svrhu određuje prijelaze Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac.

– Budući da mnoge zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija uslijed širenja koronavirusa što je moguće više stavila pod kontrolu, na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete su sve aktivnosti da se iz ovih mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe kako bi se snabdijevanjem robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.

Stoga su inicijativom „zelenih koridora“ iz Komunikacije Evropske komisije od 23.3.2020. godine, pored EU koridora, određeni i koridori koji trebaju biti uspostavljeni u zemljama zapadnog Balkana – piše u saopćenju.

Naglašava se i da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom tranzitnom prometu kroz Bosnu i Hercegovinu između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore i cestovnih pravaca kojima je dozvoljeno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, a kako bi se spriječilo širenja koronavirusa.

– Ovom odlukom je određeno da su granični prijelazi kojima se odvija tranzitni promet preko BiH sa Republikom Hrvatskom Bijača – Nova Sela, Gradiška – Stara Gradiška te Šamac – Slavonski Šamac, sa Republikom Srbijom Rača – Sremska Rača, a sa Crnom Gorom Klobuk – Ilino brdo.

Kako bi se smanjile gužve na granicama BiH i ubrzao promet kamiona i robe, ministar Mitrović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić održali su 25. marta sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Ukidanje policijske pratnje

Nakon apela ministra Mitrovića od 31. marta, Republika Srbija je 2. aprila u potpunosti ukinula policijske pratnje i konvoje u međunarodnom prometu robe, pomažući tako vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima te svim građanima BiH i Srbije u lakšem snabdijevanju potrebnom robom – piše u saopćenju.

Iz istih razloga, ministar Mitrović je uputio apel i Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske već određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja.

– S tim u vezi, ministar Mitrović je dopisom informirao i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine.

Rješavanje problema

Kako bi ubrzao rješavanje ovog problema, ministar Mitrović je telefonski razgovarao sa ambasadorom Evropske unije u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) i šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Kamusom (Eric Camus) i zamolio ih da svojim ličnim autoritetom kod institucija Republike Hrvatske pomognu u rješavanju problema formiranja konvoja i policijske pratnje.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH do sada se tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Republike Hrvatske i ukazivalo na navedeni problem ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju, iako je Bosna i Hercegovina izrazila spremnost da usaglasi zahtjeve sa potrebama Republike Hrvatske.

Nakon što se uvjerio u izuzetno tešku situaciju trenutnog stanja u cestovnom teretnom prijevozu na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, ministar Mitrović obišao je i Granični prijelaz Rača gdje je razgovarao sa predstavnicima Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prijevoznicima, zamolivši sve za strpljenje i razumijevanje jer Ministarstvo radi sve kako bi normaliziralo cjelokupno stanje – navode iz Ministarstva.

Razmjena pošte

Pored cestovnog prometa, ministar Mitrović suočio se i sa drugim problemima iz nadležnosti Ministarstva te je sa ministrom vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem dogovorio da se razmjena pošte između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine vrši na Graničnom prijelazu Pavlovića most. Inače, razmjena pošte se nesmetano odvija od 3. aprila 2020. godine.

– Uslijed pada zračnog prometa od preko 90% izazvanog pandemijom koronavirusa, i zrakoplovna industrija se suočava sa značajnom finansijskom krizom. Zbog toga su države članice EUROCONTROL-a usaglasile prijedlog finansijskog paketa vrijednog 1,126 milijardi eura koji bi omogućio zračnim prijevoznicima odgodu pristiglih plaćanja ka pružateljima usluga u zračnom prometu.

S tim u vezi, Ministarstvo je, nakon pribavljenog mišljenja Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Agenciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine dalo saglasnost za glasanje, odnosno davanje podrške paketu mjera koji je predložio EUROCONTROL. 

Produžili važenje dozvole

Uzimajući u obzir da se širenje pandemije izazvane COVID-19 značajno održava na odvijanje zračnog prometa, Koordinacioni tim Ministarstva naložio je Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine da izvrše procjenu utjecaja novonastale situacije na budžete svojih institucija – piše u saopćenju.

Na inicijativu Ministarstva, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine produžila je važenje dozvole Odboru Sistema javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini za analogno zemaljsko emitiranje RTV signala na neodređeno vrijeme i pod istim uvjetima, a minimalno do prestanka vanredne situacije u BiH proglašene zbog pandemije.

Također, Ministarstvo je zatražilo od Regulatorne agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine da se odgodi puštanje digitalnog signala Multipleksa C do daljnjeg, jer isto može izazvati katastrofalne posljedice na realiziranje signala Javnih RTV servisa u BiH u vrijeme kada je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće i kada se putem analognog signala Javnih RTV servisa realizira specijalni program za izvođenje školske nastave.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ministarstvo komunikacija i prometa BiH čini sve kako bi građanima olakšalo izuzetno tešku situaciju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.