Ministarstvo odbrane Rusije je spremno za blisku saradnju s francuskom vojskom, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, nakon sastanka s francuskom kolegicom Florens Parli (Florence Parly). 

– Vodili smo razgovore 3. septembra i na njima smo diskutirali o mnoštvu pitanja koja se tiču naših zajedničkih interesa i interesa sigurnosti u Evropi. Na današnjem sastanku smo razmijenili stavove o ključnim pitanjima – rekao je Šojgu.

Dodao je da dijele odlučnost da postignu određene rezultate da bi dali novi podstrek njihovim odnosima u sferi strategije.

– Želim naglasiti da smo spremni za saradnju dok god su naše francuske kolege spremne za to – dodao je Šojgu. 

Podsjetio je da su na avgustovskom sastanku u Fort de Bregankonu (Bregancon) predsjednici Rusije i Francuske našli zajednički jezik o održavanju kontakta između ta dva ministarstva odbrane.

– Činilo se da nije mnogo prošlo otad, ali smo prvenstveno uložili velik trud kako bismo uskladili naše stavove – naglasio je Šojgu. 

Prema njegovim riječima, na nedavnim razgovorima između načelnika ruskog i francuskog generalnog štaba također je potvrđen zajednički stav.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba