Povodom jučerašnjih medijskih izvještavanja da je državljanima Kraljevine Saudijske Arabije omogućen bezvizni režim za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da nije došlo do ukidanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije.

– Naime, jučerašnjom odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državljanima Kraljevine Saudijske Arabije koji posjeduju važeću višekratnu šengen vizu, vizu zemlje Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama šengenskog područja ili zemljama Evropske unije, omogućeno je da po obavljenoj provjeri od Granične policije Bosne i Hercegovine, uđu u Bosnu i Hercegovinu direktno iz Kraljevine Saudijske Arabije, a ne samo iz zemalja šengenskog područja, kako je ranije bio slučaj – citat je iz saopćenja Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odluka kojom je državljanima Kraljevine Saudijske Arabije omogućeno da uđu u Bosnu i Hercegovinu bez pribavljanja vize Bosne i Hercegovine, odnosno s važećom šengen vizom, donijelo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2012. godine, navedeno je također.