Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je jučer u nastupnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler).

Ministrica Turković je na početku sastanka izrazila zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini za svu pomoć i podršku u procesu EU integracija i generalno reformskim procesima u BiH. Ujedno je izrazila nadu da će aktuelno hrvatsko i predstojeće njemačko predsjedanje EU, zemalja koje snažno potiču evropski put BiH, BiH iskoristiti za dobivanje pozitivnog mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji. 

Ambasador Satler je istaknuo da i u Briselu postoji naklonost kada je evropski put BiH u pitanju, te se usaglasio s ministricom da je neophodno iskoristiti pozitivan momentum i uraditi sve kako bi BiH ostvarila napredak na tom putu. To, prije svega, podrazumijeva ulaganje kontinuiranih napora, osobito u pogledu provedbe 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, s fokusom na područja demokracije i funkcionalnosti države, reformu javne uprave, vladavinu prava i Izborni zakon BiH. 

Ministrica Turković je istaknula da za članstvo u Evropskoj uniji postoji opći koncenzus u BiH te da je to najvažniji vanjskopolitički cilj. Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da će za postizanje biti neophodno mnogo napora i razumijevanja, ali da će u konačnici BiH i svi njeni građani biti na dobitku. 

Na sastanku je razgovarano i o jačanju regionalne saradnje te drugim aktuelnim političkim temama u BiH, regiji i svijetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ministrica Turković primila u posjetu Satlera / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.