MISTERIJA RIJEŠENA: Naučnici na pragu otkrića vanzemaljskih megastruktura?


Jedna od najneobičnijih zvijezda u našoj galaksiji KIC 8462852 predmet je velikog interesovanja u poslijednjih nekoliko mjeseci.

Zvijezda je privukla pažnju još prošlog oktobra, kada su naučnici Jejl univerziteta otkrili neobične fluktuacije njene svjetlosti.

Neke teorije čak su sugerisale da se oko zvijezde nalazi neka džinovska struktura koju su napravili inteligentni vanzemaljci, ali misterija bi uskoro mogla biti rešena, pošto su prikupljena sredstva za detaljnija istraživanja.

Dr Tabeta Bojadžijan sa Jejla je 18. maja pokrenula kampanju na Kickstarteru koja je dostigla svoj cilj – 100.000 dolara.

Sredstva će biti uložena u istraživanje “najmisterioznije zvezde u galaksiji”, koju već četiri godine prati Kepler teleskop.

Prateći zvijezdu, astronomi su u dva navrata primijetili neobično ponašanje njene svjetlosti. Kada planeta kruži oko zvijezde, intenzitet njene svjetlosti obično se smanji za oko jedan procenat, ali je KIC 8462852, ili Tabijina zvijezda, tada imala čak 22 posto manji intenzitet, što ukazuje da je pored nje u tom trenutku vjerovatno prolazilo nešto ogromno, piše B92.

U nekim slučajevima, fluks je opao na ispod 20 posto od početne vrijednosti i to u trajanju između pet i 80 dana. Najneobičnije fluktuacije sastojale su se od desetina neravnomjernih, neprirodnih padova intenziteta svjetlosti tokom perioda od 100 dana, što bi navodi na zaključak da je u tom razdoblju pored zvijezde prolazio niz ogromnih objekata nepravilnog oblika djelimično blokirajući prolazak svetlosti.

– Nikad nismo vidjeli takvu zvijezdu.Bilo je vrlo čudno. Mislili smo da s podacima nešto nije u redu, ali se ispostavilo da su mjerenja obavljena kako treba –  kaže dr. Bojadžijan, koja je prva primjetila čudne signale.

Ona sa kolegama koristi LCOGT, jedinstvenu mrežu teleskopa na zemlji kojim upravlja veliki tim naučnika.

Prema nekim pretpostavkama, fenomen je izazvan prolaskom jata kometa, a jedna studija isključila je mogućnost postojanja vanzemaljske vještačke strukture u blizini zvijezde.

/avaz0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...