Predsjednik Skupštine Banje Luke iz SNSD-a za naš list govori uoči vanredne sjednice i novog pokušaja usvajanja budžeta grada na Vrbasu
Bilo je teških riječi i ružnog ponašanja i unutar i van skupštinske sale. Uputili smo nekoliko novih amandmana. Branićemo naše stavove. Vjerujem da ćemo usvojiti budžet i da će Banja Luka izaći iz ovog “sivila”. Teška je situacija, ali ne samo zbog budžeta. Bilo kakav bojkot je nepotreban i poguban. Moramo sjesti i razgovarati. Danas o budžetu, sutra o asfaltiranju ulice u nekom selu. Nećemo moći riješiti sve probleme, ali je važno da razgovaramo o tome kako će Banja Luka ići dalje.

PISATI NIJE LAKO
Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže predsjednik Skupštine grada Banja Luka Mladen Ilić iz SNSD-a, uoči današnje vanredne sjednice gradskog parlamenta kada će odbornici i peti put pokušati da usvoje budžet Banje Luke. Skupštinska većina je, kazao je on, spremila nove amandmane i budžet bi trebao biti usvojen.

REKLI STE DA SU VAM U PISANJU AMANDMANA POMOGLI ODREĐENI STRUČNJACI I SAVJETNICI. KO?

– U našim redovima se nalazi Srđan Amidžić, koji je stručan i koji je bio zamjenik gradonačelnika. Bili smo u stalnom kontaktu sa Ministarstvom finansija RS-a, u vezi sa određenim procedurama. Imali smo prigovore o tome da su skinuta određena namjenska sredstva, pa smo htjeli da budemo sigurni da je sve u skladu sa propisima. Politiku amandmana je usaglasila koalicija okupljena oko SNSD-a. Pisati amandman nije teško, ali nije ni jednostavno. Zbog manjka dogovora smo možda i skidali veće iznose nego što smo trebali i sada smo obratili pažnju na to.

DA LI BI OVIH AMANDMANA BILO DA PREDSJEDNIK GRADSKOG ODBORA SNSD-A I DIREKTOR UKC-A RS-A VLADO ĐAJIĆ NIJE TRAŽIO DA GRAD BANJA LUKA IZDVOJI DESET MILIONA MARAKA ZA UKC?
– Šefovi klubova su i prije toga razgovarali da je potrebno pomoći zdravstvenim radnicima i ugostiteljima. Razgovarali smo sa mnogima, među njima je i Vlado Đajić. U prvim trenucima je on bio protiv toga, jer je znao kakve će biti reakcije i da će druga strana reći da smo to predložili isključivo zbog njega. Računali smo da bi to moglo biti po hiljadu maraka svim radnicima, a onda smo s njim precizirali detalje. Tražili smo model da svi zdravstveni radnici dobiju određenu vrstu pomoći.

RUKOVODSTVO GRADA JE REKLO DA ĆE BANJA LUKA OSTATI “U MRAKU” UKOLIKO OVI AMANDMANI BUDU USVOJENI. KAKO ĆE SE BANJA LUKA KOSITI, KAKO ĆE SE ODRŽAVATI ZELENE POVRŠINE I PUTEVI?
– To su političke izjave. Banja Luka neće biti nepokošena, niti će bitu u mraku. U novim amandmanima smo smanjili iznose koje skidamo s tih stavki. Ako smo u prethodnim amandmanima s neke stavke skidali stotinu maraka, sada skidamo pedeset.

​MIRNIJI TONOVI
​Svjesni smo da je ovaj budžet optimističan s prihodovne strane i on će se sresti s velikim problemima. Ovom budžetu nisu potrebni amandmani da bi se on sreo sa problemima.

KAKVIM PROBLEMIMA?
– Rebalans će uslijediti relativno brzo, iako smo dobili informaciju da je punjenje budžeta u prvom kvartalu išlo veoma dobro, odnosno onako kako je planirano. Svaki grad se susreo sa problemima, pa će se sresti i ovaj, ali o njima moramo da razgovaramo. Smirili smo tenzije i mislim da će današnja sjednica proteći u mirnijim tonovima. Jedni drugima smo pokazali da je neophodno da razgovaramo. Rasprava o budžetu će pokazati da znamo da razgovaramo, a kroz taj razgovor ćemo imati i jasniju sliku o tome kako Banja Luka funkcioniše i kako treba da se razvija u budućnosti.

Izvor: Oslobođenje


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: