Mladen Tomić pripada plejadi starih bh. pjevača narodne muzike i plejadi pjevača koji je zajedno sa njegovim kolegama 60-tih i 70-tih godina gradio estradnu narodnu scenu nekadašnje Jugoslavije.

Tomić iza sebe ima dosta hitova i to poznatih, a među njima su „Gordana“, „Slađana, zbogom“, „Crveni karanfili“, “Izvini za prošle dane“…

Shvatio je svojevremeno Mladen da se od pjesme neće moći vječno živjeti pa je otišao u „bijeli svijet“, radio i zaradio za dane starosti koje danas lijepo provodi kako u svom rodnom gradu Sarajevu, tako i u Makarskoj.

E, upravo u tom gradu na Jadranu desio mu se nemio događaj kada ga je njegov kolega, popularni Šerif Konjeviæ, prozvao da je „ustaša“ i „Ante Pavelić“. Poznavajući Šerifa on se vjerovatno šalio na samo njemu svojstven način, ali čovjek u godinama kao što je Mladen Tomić to ne shvata kao šalu.

Sve to je i objavio na svom profilu na Facebooku, a kada smo ga pozvali, kazao nam je:

-Bio sam u ambulanti u Makarskoj kada je došao taj gospodin Konjević. Pričao je sa nekim na telefon, pa je toj osobi sa druge strane rekao, kako evo vidi ustašu i Antu Pavelića, Mladena Tomića. Ja sam u tom momentu zanijemio! Nisam mogao da vjerujem da to čujem, a posebno što to nije prvi put da Šerif to meni kaže. Ustašom me je nazvao i 1992. godine kada sam ja iz Amerike došao na kratko u moj rodni grad u Sarajevo. Bila su to opasna vremena i mogao sam stradati. Meni je samo žao što se ova zadnja scena nije ponovila u Čitluku ili Međugorju, a gdje ima dosta istinskih prijatelja i poštovalaca moje pjesme i mog lika, pa bi tek onda vidio dotični ko je ustaša – ispričao nam je u telefonskom razgovoru Mladen Tomić.

Dodao je da nakon boravka u Makarskoj odlazi u Njemačku, tačnije u Minhen, a gdje će imati nastupe u nekoliko kafana i restorana. Na naše pitanje da li se boji novog susreta sa Konjevićem, s obzirom da Šerif živi u Minhenu, Tomić je odgovorio:

-To je najveći bjednik na svijetu, za mene. Ja u tom gradu imam dosta prijatelja, pa ga pozivam da dođe da se vidimo. Ali, može da dođe samo kao gost i uživa u mojim pjesmama. Ja samo čekam da ga „nagazim“ u Minhenu. Ima milone na kontu, ima kuće i stanove, a nema u sebi dostojanstva i poštovanja prema drugim, a posebno prema starijim ljudima. Ja ne znam šta znači ustaša, moj otac je bio domobran. Kada je u Srbiji i kada gostuje kod Saše Popovića folira da voli svu naciju, sve vjere. Ali, od takve osobe se ne treba ništa drugo ni očekivati. Meni samo nije jasno, zašto Šerif uvijek udara po pjevačima iz BiH, a ne dira nikoga sa srbijanske muzičke scene. Baš čudno. On tamo u Srbiji njih samo folira.

Da li Vas je podržao neko od pjevača?

-Nema ko nije i ovaj put se svima njima zahvaljujem. Pa, ja sam dijete Sarajeva, nisam ja papak.

Da li Vam se Šerif javljao poslije svega toga?

-Ma, nije, boji se on mene. Ali, ja još nisam rekao svoje. Tek trebam da kažem. Podnosim sudsku tužbu zbog uvrede časti i mog imena. On se trudi da bude gospodin, ali nikada neće dorasti jednog Halida Bešlića i Dinu Merlina.

Izvor vijesti: Ognjen Škundrić / azra.ba