Mladi Bišćani na Bosanskoj naučnoj olimpijadi


Mladi grada Bihaća ne prestaju oduševljavati svojom maštovitošću i vrijednim radom koji se nerijetko okiti međunarodnim ili domaćim usjehom.

Ovaj put je riječ o kreativnim mladim nadama, Hidić Amaru i Čavkić Harisu, učenicima trećeg razreda Gimnazije. Ovi vrijedni momci, pod budnim okom mentora Esada Delić-Ibukić, su nedavno učestvovali na Bosanskoj naučnoj olimpijadi  (Bosnian Science Olympiad)  održanoj pod pokroviteljstvom  Burch Univerziteta u Sarajevu koji je dijelio stipendije za prva 3 mjesta u kategorijama Web dizajn, Inžinjering , Imam ideju i Okolina.

Sa autorskim projektom nazvanim Become Web Designer  naši su predstavnici konkurirali u kategoriji web-design,  ušavši najprije u najboljih stotinu, zatim najboljih 25 radova te na kraju  su našli svoje mjesto među deset najboljih web-design projekata. Nažalost, ove godine im je izmaklo neko od prva tri mjesta ali vjerujemo da će i dalje vrijedno raditi i usavršavati svoje vještne.

Ističu kako će zasigurno dati sve od sebe kako bi iduće godine na istoj olimpijadi odnijeli najbolje od najboljeg. Uz pomoć svog mentora učenici su koristili internetske tutoriale i stručnu literaturu, osmislivši web-stranicu na kojoj se nalaze sve potrebne informacije koje bi koristile jednom web dizajneru. Stranica je sadržavala upute kako početi sa radom i šta koristiti, različite primjere web designa i savjete kako napredovati u tom poslu.  Uspješni olimpijci ističu da je glavni razlog zbog kojeg su se odlučili na ovakav projekt  činjenica da bi mladi imali velike koristi od web-designa budući  da isti pruža mnogo poslovnih prilika čime bi mogli oblikovati i usmjeriti svoj rad u pozitivnom pravcu. Također bi isti web-page zbog  jednostavnog korištenja mogao poslužiti isvima onima koji imaju vremena i strpljenja da naučen nešto novo i zanimljivo.

“Željeli smo pokazati ovim radom, prijavom na natjecanje i cjelokupnim projektom da još uvijek postoje osobe koje žele napraviti nešto novo, koje žele učiniti promjenu i voljne su pomoći ostalima da urade to isto. Već smo počeli sa pripremom projekta za sljedeću godinu kao i usavršavanjem u pogledu učenja novih programa tako da se nadamo da ćemo imati još vise uspjeha u narednom periodu kao i da ćemo ostvariti zamišljene ciljeve s našom stranicom”, poručuju ovi mladi momci.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...