Mladi iz evropskih država na konferenciji u Sarajevu o migrantima

FENA

Organizacija ‘Bravo’, u suradnji sa Crvenim križem Novo Sarajevo i partnerskom organizacijom iz Italije, okupila je u Sarajevu predstavnike uglavnom mladih ljudi iz 15 evropskih država na konferenciji o situaciji u vezi s migrantima, kao jednom od gorućih problema u Evropi posljednjih godina.

Žaklina Ninković govorila je na skupu o situaciji u Bosni i Herceghovini u vezi s tom temom, a za Fenu ističe da se Društvo Crvenog križa/krsta BiH suočava s mnogim izazovima vezano za migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini, u smislu ispunjavanja njihovog humanitarnog mandata.

Insistirara se, kaže, na tome da treba postojati koordiniran pristup svih aktera – državnih i međunarodnih organizacija te nevladinog sektora u rješavanju situacije vezane za migrante. Vjeruje da je izlaz u sistemskom rješenju za koje misli da je moguće, ali da je za to potrebno malo više vremena.

– Ovu konferenciju vidim kao priliku da prezentiramo situaciju i pokušamo, na sve načine, apelirati da se svi koliko god možemo uključimo u pružanje pomoći tim ljudima koji su u pokretu mjesecima – naglasila je.

Kaže da u BiH dolaze izbjeglice-migranti, uglavnom s područja Afganistana, Pakistana, Sirije, Irana, Iraka.

-Broj se povećavao od početka godine, a kapaciteti s kojima raspolažemo su ograničeni. Najveći problem je smještaj, posebno adekvatan smještaj, s obzirom na dolazak zime. Trenutno je najkritičnija situacija u USK-u – kaže ona.

Direktor organizacije ‘Bravo’ Ismar Šehić kazao je da su sudionici te međunarodne konferencije raznih profila, a cilj je razmijeniti iskustva i doprinijeti smanjenju migranske krize.

Pojašnjava da je sarajevska konferencija dio međunarodnog projekta koji se realizira u pet država sudionica o raznim aktualnim temama. Za kraj kalendarske godine planiran je i završni projekt radi sumiranja rezultata.

Organizacija ‘Bravo’ sa sjedištem u Sarajevu bavi se ljudskim pravima, pravima osoba s poteškoćama, pravima manjina, a aktivnostima obuhvaćaju različite aktualne teme.2

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...