MMA borac, Asmir Sadiković, Cazinjanin koji je svoju karijeru započeo u Tekvondo klubu Tigar iz Stijene, danas je svjetsko poznato ime. Ovih dana o ovom Cazinjaninu pišu hrvatski mediji. Razlog tome je što je Sadiković na zagrebačkom “Nokaut Fighting Championshipu” ponio titulu nokauta večeri, pobijedivši Ivana Bilića, bivšeg prvaka Hrvatske u tekvondou.

Sadiković je priznao da je očekivao spremnijeg Bilića pa je prije borbe s Mariom Valentićem radio privatne treninge što se i isplatilo.
Trenutno se bori za zagrebački “American Top Team”, u kojem su sve vrhunski borci, ali priznaje da je zastava BiH uvijek uz njega i da je se nikada neće odreći. Najveća želja mu je da se ostvare uslovi za borbu u njegovom rodnom gradu.

Njegova najveća snaga, motivacija je njegov stariji brat Amir, koji je također MMA borac. On je taj koji ga je tjerao naprijed kad je Asmir želio odustati od borbi. Amir je ranije trenirao kik-boks i više puta je bio prvak BiH, a danas, sa 35 godina i poslije pauze od 7 godina, niže odlične uspjehe. Među cazinskom braćom je velika ljubav, ali na treninzima ne štede jedan drugog jer smatraju da je takav odnos ključ do uspjeha.
Sadiković smatra da bi današnje mlade generacije, koje nasilje pokazuju na ulici, trebale ispoljavati energiju na treninzima.

– Ovakvi sportovi smiruju. Ne moraju se boriti za medalje, mogu samo trenirati. Naravno, bitno je da te poteze ne upotrebljavaju na ulici, na ljudima koji se ne znaju braniti. Meni je dosta pomoglo, jer sam kao 15-godišnjak bio nestašno dijete. Tek nakon što sam se posvetio treningu, onda se sve posložilo u glavi. Naš trening se ne odnosi samo na fizičke treninge nego treneri dosta razgovaraju s nama, usmjeravaju nas na pravi put, ističe Asmir.
Također priznaje da rijetko dolazi u Cazin, možda dvaput godišnje, a sve zbog silnih obaveza.

– Ne uspijemo da se porodično dogovorimo. Sam ne mogu, jer i ne znam mnogo ljudi, osim rodbine, koja, također, više ne živi tamo. No, svakako mi godi otići, jer se odmorim i psihički i fizički od buke u Zagrebu. Sve je tu brzo, dok je u Stijenama sve mirno, opušteno, a ima i dosta prirode, rekao je ovaj bh, ali i cazinski ponos.

//AVAZ.BA/CAZIN.NET