Zbog tri nedavna požara na stubovima mobilne telefonije širom Velike Britanije pokrenuta je istraga o mogućoj sabotaži.

Kao mogući razlog napada, ukoliko je uopće i bilo smišljenog napada, navodi se teorija zavjere po kojoj je 5G tehnologija povezana sa širenjem koronavirusa, prenosi “The Guardian”.

Gradonačelnik Liverpula Džo Anderson (Joe) također je otkrio da je primio prijetnje povezane sa “bizarnom” teorijom, koja je privukla pažnju na društvenim mrežama.

U petak su hitne službe pozvane nakon dojave da je u Liverpulu nešto prije 23 sata zapaljen stub 5G mreže. Policija je potvrdila da istražuje eksploziju. Vatrogasne ekipe uspjele su brzo da stave vatru pod kontrolu. 

Govoreći na subotnjoj konferenciji za novinare, sekretar vladinog kabineta Majkl Gov (Michael Gove) rekao je da su ove teorije “opasna glupost”.

Profesor Stiv Povis (Steve Powis), direktor engleske Nacionalne zdravstvene službe, osudio ih je kao “najgoru vrstu lažnih vijesti” tokom pandemije.

– Apsolutno sam ogorčen tvrdnjama da ljudi poduzimaju akcije protiv same infrastrukture koja nam treba da odgovorimo na ovo zdravstveno stanje – rekao je Povis. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Mobilna 5G mreža prenosi koronavirus? / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.