Naučnici upozoravaju da pretjerano korištenje mobilnih telefona može da izazove rak mozga.

Međunarodna unija za borbu protiv raka klasifikovala je opasnost od mobilnih telefona u grupu “2B”.

U prvoj grupi su opasnosti koje izazivaju rak i kojih se treba kloniti, kao što je pretjerano izlaganje suncu.

Smještanje mobilnih telefona u drugu grupu znači da postoji izvjesna opasnost od pretjeranog korištenja.

Naučnici iz cijelog sveta tvrde da se zbog korištenja mobilnih telefona broj slučajeva raka mozga kod mladih ljudi povećao za više od tri puta.

Oni su pozvali UN i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da razviju stroge propise o uređajima i mobilnim telefonima, tvrdeći da stvaraju štetna elektromagnetna polja.

Biolozi i naučni radnici iz 99 zemalja sastavili su dvije hiljade dokumenata o dejstvima nejonizujućeg zračenja – sastavnog dijela spektra elektromagnetnog polja – na zdravlje ljudi.

Međunarodni apel Ekološkom programu UN potpisalo je 190 naučnika.

Oni tvrde da uređaji poput mobilnih telefona povećavaju opasnost od raka, genetskih oštećenja, promjena u reproduktivnom sistemu, kao i smanjenja sposobnosti učenja i pamćenja.

Dr. Martin Blank sa Univerziteta Kolumbija snimio je video-poruku u kojoj
kaže da omiljeni uređaji – mobilni telefoni, tableti, wi-fi i drugi uređaji uništavaju žive ćelije u tijelu i ubijaju mnoge ljude.

“Stvorili smo nešto što nam nanosi štetu i izmiče kontroli. Mi smo dio velikog biološkog eksperimenta bez naše saglasnosti. Da bismo zaštitili sebe, djecu i ekološki sistem moramo smanjiti izlaganje zračenju uvođenjem dodatnih zaštitnih propisa” – upozorava Blank.

Naučnici preporučuju da se ne razgovara predugo mobilnim telefonom, a ako je neophodno – onda treba koristiti slušalice. Također, ne treba nositi telefon u džepu i ne treba ga držati ispod jastuka.

//CAFE.BA