Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću već nekoliko godina nastoji da u skromnim uvjetima i sa ograničenim resursima osigura studentima i profesorima sa našeg Univerziteta priliku da dio svog studija provedu izvan BiH, na evropskim, turskim, pa čak i američkim univerzitetima. U protekloj akademskoj godini realizirano je ukupno 14 odlaznih mobilnosti studenata, a na naš Univerzitet su došla 3 studenta.

Emina Medić je apsolventica Biotehničkog fakulteta u Bihaću i jedna je od onih koja je učestvovala na međunarodnoj razmjeni studenata, dobivši priliku da provede neko vrijeme u Poljskoj i Litvaniji. kako nam je u razgovoru, između ostalog kazala, najviše pamti putovanja i nova poznanstva, te savjetuje sve studente da se odvaže na isti korak i prijave se.

Pored studenata, priliku da učestvuje u međunarodnoj razmjeni imaju i profesori. Edin Dupanović, vanredni profesor sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću već je nekoliko puta bio na različitim razmjenama u Turskoj, Poljskoj, Španiji, Portugalu i Sloveniji. U razgovoru potvrdio nam je važnost stečenih isksutava, te naglasio prednosti učešća u međunarodnoj mobilnosti posredstvom aktuelnih programa razmjene.

U Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću ističu da je u protekloj akademskoj godini primjetan interes za programe razmjene. Kada je u pitanju nastavno osoblje, u Uredu za međunarodnu saradnju ističu da je od 25 odobrenih stipendija, realizirano njih 6, dok će se ostalih 19 realizirati u toku ove ili naredne akademske godine. Također dodaju da je upravo pandemija koronavirusa najviše utjecala na mobilnost studenata i nastavnog osoblja, pa su tako čak imali i obustavu prijava na određene programe.

(rtvusk)