Dominacija danskih rukometaša na Svjetskom prvenstvu krunisana je na najbolji mogući način – ubjedljivom pobjedom od 31:22 protiv Norveške u finalu pred domaćom publikom u Herningu.

Nakon prethodna tri učešća i poraza u finalima SP, Danci su tako konačno uspjeli razbiti maler i postati prvaci planete. Potpuno zasluženo, jer ono što su pokazali na smotri koju su organizovali zajedno sa Njemačkom potvrda je činjenice da su trenutno reprezentacija bez premca na kugli zemaljskoj.

Tek u prvim minutama finala trajala je neizvjesnost, onog trenutka kada su Danci poveli sa 13:8 golom Laugea u 24. minuti postalo je jasno u kojem smjeru će se kretati meč.

Do kraja poluvremena domaćini su dizali razliku do 18:11, a u istom tempu nastavili nakon odmora. Norvežani su, istina, pokazali znakove otpora i smanjili na 21:15, ali uslijedio je novi tajfun Danaca da bi se pogotkom rukometnog Thora i najboljeg igrača turnira Mikela Hansena razlika popela na visokih plus 11 (26:15) u 48. minuti.

Ostatak meča rutinski su priveli kraju i slavili sa 31:22. Cijela dvorana u transu je slavila veličanstveni trijumf i titulu svjetskih prvaka…