ZLATKO DALIĆ ima slatke brige. Među veznjacima na raspolaganju ima neke od najboljih igrača svoje generacije – poput Modrića i Rakitića – ali i zvijezde koje će još dugo nositi Hrvatsku poput Brozovića, Vlašića, Kovačića pa i Pašalića. Oni redom igraju bitne uloge za ozbljne europske klubove Inter, CSKA, Chelsea i Atalantu. 

Malo koja reprezentacija ima vezni red toliko ispunjen talentom, ali na Dalićevu žalost samo tri mjesta na raspolaganju, ako Hrvatska i dalje bude igrala u predviđenoj 4-3-3 formaciji ili nekoj modifikaciji iste. 

Protiv Slovačke, Vlašić je odigrao briljantno, dok su i u sivoj partiji protiv Azerbajdžana on i Modrić bili najbolji hrvatski igrači na terenu. Međutim, u reprezentaciju se vratio Rakitić i sada se postavlja pitanje treba li vezni igrač Barcelone, koji je izgubio svoje mjesto u početnih 11 svoga kluba, automatski biti vraćen među startnu jedanaestoricu reprezentacije.

Ključna su sljedeća pitanja: ako će Dalić igrati s trojicom u veznoj liniji, tko će biti izostavljen iz početnih 11 te postoji li način da se na terenu pronađu redom Modrić, Rakitić, Brozović i Vlašić? Tko od njih mora igrati?

Brozović mora igrati 

Jedini igrač čije mjesto zapravo nije upitno je Marcelo Brozović. Ovaj motorični veznjak velikih pluća nastavio je svoju evoluciju pod Antoniom Conteom i sada se s pravom može smatrati jednim od najboljih povučenih playmakera Serie A, ali i cijele Europe. Njegove su brojke jednostavno impresivne te pokazuju koliko je važan za Conteov sustav.

U reprezentaciji, njegova je uloga dvojaka. Biti prva spona početne faze distribucije lopte, onaj igrač koji će osigurati manju efikasnost protivničkog presinga i koji će zajedno s Vidom i Lovrenom loptu prenositi na protivničku polovicu. Osim toga, kao neumorni trkač Brozović je gotovo uvijek reprezentativac koji pretrči najveći broj kilometara te u obrani pokriva ogroman prostor. Zbog ogromnog radijusa kretanja, što i pokazuje njegove mapa kretanja, on je ključan igrač kada se Hrvatska transformira iz napadačke u obrambenu formaciju i kada brani protivničku tranziciju.

Ukratko, ni u jednoj kombinaciji njegovo mjesto nije upitno niti treba biti, jer Brozović je igrač jedinstvenih kvaliteta, kakve nema nijedan drugi hrvatski igrač.

Grafike za Index Sport: Sofascore 

Modrić je problem za Real Madrid, ne i za reprezentaciju

U posljednjem kolu Primere, Modrić je postigao predivan pogodak protiv Granade, koji će i do kraja godine biti jedan od najljepših u Španjolskoj. Na žalost njegovog kluba, to je sve dobro što se može reći o njemu tijekom aktualne sezone. Na terenu ne provodi mnogo vremena, a njegove su partije značajno slabije nego su bile u prvoj Zidaneovoj eri.

Kako grafika i pokazuje, njegove su igre za reprezentaciju značajno bolje. Luka Modrić oduvijek je bio briljantan igrač u dva elementa igre; prvi je sigurnost u dodavanju, a drugi je superiornost u duelu, zbog njegove nenadmašne kontrole lopte i prvog dodira. Upravo je njegova duel-igra u dresu Real Madrida ove sezone pala za velikih 20 posto, što znači da je postao problem u oba smjera igre. Nešto je i do ozljeda, ali većina je vjerojatno do toga da su ga sustigle godine te da više ne može svoj maksimum davati u 50, nego u 20 utakmica po sezoni.

Ni za reprezentaciju u tom elementu više nije uspješan kao nekoć, ali u posljednje je dvije utakmice sve popravio te se vidjelo koliko mu odgovara igrati bliže obrani te s Vlašićem ispred sebe. Uostalom, Luka Modrić je kapetan i najvažnija figura ove reprezentacije.

Unatoč svim problemima s kojima se susreće ove sezone – od ozljeda do forme – potpuno je nezamislivo da bi ga Dalić ostavio na klupi, a pogotovo s obzirom na to koliko je dobro odigrao posljednja dva susreta.

Ima li Rakitić sigurno mjesto u prvih 11?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rakitić ne živi svoje najbolje nogometne dane. Pao je u nemilost kod Valverdea i sada se samo pokušava pronaći način kako će u novi klub. Na njegovo je mjesto doveden Frankie de Jong, za kojeg je Barcelona platila preko 75 milijuna eura, i čini se da je odluka po tom pitanju donesena. 

Osim toga, nekoliko je puta otkazao reprezentaciji pa je i sam zauzeo defenzivni stav pri objašnjavanju kako Hrvatsku nitko ne voli više od njega, kao da je bilo tko njegovo domoljublje doveo u pitanje. Sve to i nije toliko bitno koliko činjenica da su u prethodne dvije utakmice Modrić i Vlašić odlično kliknuli te bili najjača spona reprezentacije.

Daliću neće biti lako vratiti Rakitića u prvi sastav, ali ako ga je pozvao, onda se gotovo i obvezao na tu odluku. Ivan Rakitić veliko je nogometno ime sa svojim statusom kako u reprezentaciji, tako i u nogometnom svijetu općenito. Dalić je dosad pokazao kako jako poštuje hijerarhiju svlačionice, tako da će i sada igrati na sigurno.

Da nije mislio Ivana Rakitića postaviti među početnih 11, ne bi ga ni pozvao u reprezentaciju.

Što onda s Nikolom Vlašićem?

Mladi hrvatski veznjak nastavlja biti najbolji ofenzivac ruskog prvenstva, što brojke više nego jasno pokazuju. Ne postoji igrač u Rusiji koji bi radio i približnu razliku u posljednjoj trećini terena u toliko elemenata igre.

Vlašić je odigrao odlično protiv Slovačke i vrlo dobro protiv Azera pa je Dalićeva dilema sljedeća – treba li mijenjati igrača koji je odmah pokazao koliku razliku može napraviti na terenu te koji bolje nadopunjava Modrićeve kvalitete od Ivana Rakitića?

Kako smo prethodno objasnili te kako se vidjelo i na treningu, Ivan Rakitić će igrati u početnom sastavu Hrvatske. Dva su načina kako može za Hrvatsku startati i Nikola Vlašić; reprezentacija može promijeniti formaciju u 4-3-1-2 ili Vlašić može biti prekomandiran na mjesto desnog krila, koje je dosad držao Ante Rebić.

Mogu li igrati sva četvorica?

Što se formacije 4-3-1-2 tiče, nju je uspješno igrao Real Madrid tijekom Zidaneove prve ere, ali ona je izvediva samo uz iznimno ofenzivne bekove, kakve Hrvatska nema. Također, jedan od napadača treba biti netko poput Karima Benzeme ili Garetha Balea, tko se zna dobro izvlačiti na krilne pozicije, što bi Hrvatskoj također bio problem. Osim toga, Iscove kvalitete su nešto drugačije od onoga što može pružiti Nikola Vlašić. Zbog svega toga, to gotovo sigurno nije opcija.

Što se postavljanja Nikole Vlašića na krilo tiče, to se također gotovo sigurno neće dogoditi, niti treba biti opcija. Ante Rebić nudi snagu i agresivnost koje Daliću trebaju, a Vlašić svoje najbolje partije nikad nije pružao na krilu. Uostalom, tu je i Josip Brekalo, koji je prirodna zamjena za Rebića te bolja opcija za spomenutu poziciju.

Kada eliminiramo sva netočna rješenja, logikom Sherlocka Holmesa, nužno dolazimo do točnog, a ono je – Nikola Vlašić će ostati na klupi, ali gotovo sigurno će biti prva zamjena te ući u igru oko 60. minute. Možda i ranije, ako rezultat bude nepovoljan.

Ovisno o rezultatu i igri protiv Mađarske, Dalić će dobiti nove informacije te drugačiju poziciju prije Walesa. I Modrić i Rakitić su igrači koji imaju preko 30 godina, a u Walesu će se igrati samo tri dana poslije Mađarske. Sasvim je vjerojatno da će tamo biti preinaka u prvoj momčadi, koje će moguće biti i nužne.

Izvor: / index.hr