Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) izjavila je da je Evropska unija čvrsto privržena rješenju po modelu dvije države, kao jedinom održivom i realističnom načinu okončanja izraelsko-palestinskog konflikta.

Mogerini je u razgovoru sa šefom palestinske diplomatije Rijadom Al Malkijem (Riyad al-Maliki), ponovila kako Brisel (Bruxelles) podržava Palestince i Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Visoka predstavnica Evropske unije je ohrabrila Palestinsku upravu da nastavi angažman na poboljšavanju humanitarne situacije u Gazi, sprečavanju obnove nasilja i na ponovnom ujedinjenju Gaze i Zapadne obale pod jedinstvenom i legitimnom palestinskom vlašću.

Mogerini i Malki su razmijenili mišljenja o odnosima Evropske unije i Palestinske uprave. Razgovarali su i o situaciji na terenu, prije svega o trenutnoj političkoj i humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).