U momentu kad smo telefonom pozvali novog izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, on je upravo završio sastanak s grupom ljudi iz naše zemlje.

Paulo Rangel (Paolo), potpredsjednik Evropske narodne stranke (EPP), prekaljeni portugalski političar, u razgovoru za „Dnevni avaz“ nije želio otkriti s kim je iz BiH upravo završio sastanak i o čemu su pričali.

– Razumjet ćete da o tome ne mogu pričati. Netom sam izabran i već radim. Otvoren sam za komunikaciju sa svima i želim dati maksimalan doprinos poboljšanju situacije u BiH.  Mogu vam reći da su moji sagovornici bili iz svih etničkih grupa u BiH i s njima sam ovdje, u Strazburu, otvoreno razgovarao o svemu – ističe Rangel.

Upitan kakav mu je plan i koji su prioriteti, odgovorio je da želi pomoći „institucionalni, politički i demokratski napredak BiH“.

– Cilj mi je da kroz otvoren i iskren dijalog sa svima pomognem poboljšanju situacije. Svi u BiH zaslužuju bolji život. Kao izvjestilac, gradit ću mostove i time pomagati Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da ima što jaču ulogu. Nisam sanjar, nemam iluzija da će se stvari kretati brzo, da će se nešto dramatično bolje dešavati, ali znam da možemo više pomoći – kaže naš sagovornik.

Ističe i da nije slučajno izabran za izvjestioca.

– Jasno mi je da će moj posao biti izuzetno delikatan i težak. Izabran sam za izvjestioca za BiH, jer situaciju u vašoj zemlji dobro poznajem. Kao potpredsjednik EPP-a, već sam mnogo puta bio u BiH, znam mnoge političke aktere, a dolazim iz Portugala, koji nema nikakvog interesa, ni strateškog ni ekonomskog, u BiH. Zato sa svima mogu razgovarati otvoreno, kao prijatelj i neko ko je neutralan – ističe on.

Rangel naglašava i da je više nego razočaran posljednjom odlukom Evropskog vijeća da ne otvori pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u Evropskoj uniji.

No, uvjeren je da će se i to ispraviti, jer „ogromna većina Evropljana to hoće“.

– Problem su jedna, maksimalno dvije države. Dakle, vjerujem da će se u skoroj budućnosti i ta prepreka ukloniti – kaže on.

Najavljuje i da će već početkom naredne godine, nakon što se izabere nova Evropska komisija, posjetiti BiH i razgovarati o novoj rezoluciji Evropskog parlamenta o situaciji u našoj zemlji.

– U međuvremenu, nastavit ću razgovore s ljudima u institucijama EU, ali i s ljudima iz BiH – naglašava novi izvjestilac EP za BiH.

Upitan kako gleda na ugled EU nakon treće odbijenice državama Zapadnog Balkana da se približe Uniji, on ističe da postoji ogromna želja da se Balkan integrira.

– Evropska komisija to hoće. Evropski parlament to hoće. Od 28, maksimalno tri države se trenutno opiru toj ideji. Evropska unija je, stoga, aproslutno otvorena za zapadni Balkan i mislim da ćemo uskoro prevladati otpore u jednoj ili dvije države. Bosna i Hercegovina i cijeli vaš region sastavni su dio Evrope i vaše je prirodno mjesto u EU – ističe Rangel.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba