MOSTAR: Maloljetnik osuđen na sedam godina zatvora


Nakon što je Općinski sud u Mostaru ranije nepravosnažno na devet godina maloljetničkog zatvora osudio M. T. (17) zbog ubistva Đanija Balića (22), koje je počinio nožem 19. decembra 2015. godine u naselju Livač kod Mostara, drugostepeni Kantonalni sud u Mostaru donio je drugostepenu presudu odlučujući prema žalbama.

Zenički zatvor

Kantonalni sud djelimično je uvažio žalbe maloljetnika, njegovog branioca i oca te u dijelu kaznenopravne sankcije preinačio prvostepenu presudu te maloljetnika na sjednici Vijeća, s koje je javnost bila isključena, osudio na kaznu maloljetničkog zatvora od sedam godina.

Žalbe odbrane u ostalom dijelu odbijene su kao neosnovane, a kao takva u cijelosti je odbijena i žalba Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Općinskog suda potvrđeno nam je da je presuda Kantonalnog suda postala pravosnažna te da je osuđeni maloljetnik već upućen na izdržavanje kazne u Kaznenopopravni zavod Zenica, u koji će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

U obrazloženju drugostepene presude navedeno je kako se može očekivati postizanje svrhe kažnjavanja i kaznom maloljetničkog zatvora u kraćem trajanju, jer se, kada je riječ o specijalnoj prevenciji, treba imati u vidu da se radi o maloljetniku koji do sada nije osuđivan.

– Zato je preinačena kazna maloljetničkog zatvora od sedam godina, prema ocjeni drugostepenog suda, u navedenim okolnostima izvršenja djela, osim specijalne prevencije, dovoljna i s aspekta generalne prevencije. Zato su osnovane žalbe u odnosu na kaznenopravnu sankciju – navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

Smrtonosne rane

Maloljetni M. T. Baliću je kobnog dana u 18.20 sati nožem u predjelu leđa nanio dvije ubodne rane. Od posljedica ranjavanja Balić je istog dana preminuo u mostarskoj bolnici.

Tog dana, grupa mladića, među kojima je bio Balićev mlađi brat, sastala se sa maloljetnikom kako bi se izmirili i razriješili ranije nesuglasice. Na poziv mlađeg Balića, došao je i Đani, koji je prišao maloljetniku i njegovom starijem bratu te im poručio da idu s tog mjesta. Maloljetnik ga je potom više puta udario nožem u predjelu leđa, zadavši mu rane usljed kojih je ubrzo preminuo.

Alisa Balić: Monstrumima su dali vjetar u leđa

U porodici Balić ogorčeni su nakon što je donesena drugostepena presuda. Ističu kako “ubica više nije važan, jer su i njemu i svim ostalim monstrumima ovakvom presudom dali vjetar u leđa”.

– Šta reći na ovu sramotu od presude? Kako ostati hladne glave i reći bilo šta smisleno, jer se svake sekunde pitam ko je čovjek koji je mogao izreći tu presudu. Zar možemo koristiti riječ “pravda” i “zadovoljenje pravde” kada uzmemo u obzir da će ubica, kada izađe, imati onoliko godina koliko je imao moj Đani kada je otišao pod zemlju – kazala je Alisa, sestra ubijenog Đanija, dodavši da je ova presuda sramota pravosuđa i sramota za sve one koji obavljaju funkcije sudija.

– Nadam se da je moj Đani na mnogo boljem svijetu, na svijetu kojim ne upravljaju lažni iskazi i kvazikajanja i molitve za duše onih koje je ubio, na svijetu gdje nema propusta u istrazi. Neka se stide svi oni koji su izrekli ovu presudu i tako ubili nanovo i Đanija i sve druge nevino ubijene žrtve, kao i nas, porodicu, i Đanijeve brojne prijatelje – istaknula je Alisa.

/avaz0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...