Mostarski paroh Krulj: Hristos je u svima nama, u bolesnicima, beskućnicima, u migrantima

Klix.ba

Paljenjem badnjaka i služenjem svečanih, ponoćnih liturgija pravoslavni vjernici u Mostaru i dolini Neretve dočekali su Božić. Praznik je ovo da čovjek osjeti drugog čovjeka kao svog brata ili sestru, praznik sreće i zajedništva.

Ponoćnu božićnu liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je u svojoj besjedi kazao kako je sve nastalo ljubavlju Božijom.

“Svojim grijehom Adam je pao i sam postao najamnik na zemlji, da u znoju svom se bori i stvara. Generacije i generacije ljudi i naroda su čekale iskupljenje, a taj čudesni događaj se tako nenametljivo dogodio da Bog s neba siđe u utrobu zemlje, u pećinu”, kazao je paroh Krulj.

Bog se rađa u utrobi zemlje, pećini, među pastirima, nastavio je paroh te naveo kako se sila Božija pokazuje savršenom u nemoći.

“Tako i mi u svom smirenju, ljubavi, odnosu jednima prema drugima crpimo ljubav Božiju i zaista postajemo nasljednici, sinovi. Sin nije najamnik, već nasljednik carstva. Bog je došao da kaže kako je u svakom čovjeku on, on koji je savršeni čovjek i savršeni Bog. Tako je on u onom bolesniku, u onom beskućniku, komšiji, u onim migrantima, ustvari sam Hristos. I naš odnos prema njima je odnos prema njemu”, zaljučio je svoju besjedu mostarski paroh Radivoj Krulj

Prije liturgije u dvorištu crkve naložen je badnjak. Badnjak simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus i koje je pravedni Josif založio da ugrije hladnu pećinu. Varnice koje su poletjele u nebo su najavile poseban događaj. Takođe, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog.

Ponoćne liturgije služene su i u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomisliću.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...