Bijeli tartuf ili kuhinjski dijamant, kako se još naziva u našem narodu, je vrsta pečurke čija vrijednost na tržištu dostiže između od 2.000 do 8.000 eura po kilogramu.

Srbija liježi na bijelim dijamantima, jer je potvrđeno da postoji čak 250 lokacija u zemlji na kojima je pronađeno nekoliko vrsta tartufa. Tačnije, 13 vrsta – što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta tartufa.

Međutim, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori, prenosi Opanak.

U pitanju je najcjenjenija i najskuplja pečurka na svijetu iz jednog prostog razloga – ne može se vještečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.

Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mješavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrijednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najrjeđi od svih tartufa je bijeli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predjelima ispod bora i topole.

U Srbiji ova skupocjena poslastica može se naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bora…

Potražnja za tartufima je ogromna na svjetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5.000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6.000 dolara.