​Bezbjednosna situacija u Bihaću i Velikoj Kladuši se s novim prilivom migranata na ove prostore sve više komplikuje i pogoršava, a ulice ovih doskora mirnih i pitomih krajiških mjesta sve više podsjećaju na mračne gradove u kojima caruju ulične bande.

Grupe migranata, naoružane letvama, bejzbol palicama i hladnim oružjem postale su svakodnevica, a građani su u strahu za život i bezbjednost. Prije nekoliko dana u prihvatnom centru “Miral” u Velikoj Kladuši izbila je masovna tuča, u kojoj je sudjelovalo preko stotinu migranata, a u pokušaju da smire situaciju napadnuti su i policajci.

Tom prilikom lakše su povrijeđena tri policajca, a vlastite živote morali su spasavati upotrebom pištolja i pucanjem u zrak. Sukobi među migrantima, koji su najčešće motivisani etničkim razlikama i borbom za dominaciju i monopol, prenijeli su se na velikokladuške ulice, koje su doslovno pretvorene u ratnu zonu.

Nemoć policije najbolje oslikavaju riječi jednog policajca, koji kaže kako su praktično bespomoćni kada na njih nasrne grupa od dvadesetak ili više ljudi spremnih na sve, a da pri tom nemaju straha od bilo kakve odgovornosti ili kazne. U sankcionisanju migranata koji prave probleme država je potpuno zakazala, a u policiji tvrde da se nasilni i problematični pojedinci koje deportuju van granica Unsko-sanskog kantona ponovo vraćaju prvim autobusom ili talgo vozom.

Krivična djela koja čine takvi nasilnici su redovna pojava, a na njihovom udaru je imovina, koju pljačkaju ili uništavaju. Javne površine u Bihaću i Velikoj Kladuši su okupirane i na njima je u svako doba dana veliki broj stranih državljana, a nemir u javnost unose informacije da pojedinci presreću čak i djecu, otimajući od njih novac, mobilne telefone ili druge dragocjenosti. Migrantska kriza je potpuno poremetila sve tokove života u Unsko-sanskom kantonu, koji je prepušten na milost i nemilost i izdat od strane državnih institucija.

U međuvremenu, migranti neprestano stižu i sada su procjene kako ih ima preko šest hiljada, tako da niko sa sigurnošću ne može reći šta će se dešavati u neposrednoj budućnosti. Građani u Bihaću i Velikoj Kladuši, i pored toga što su u proteklih godinu i više dana pokazali bezbroj primjera humanosti prema migrantima i izbjeglicama, sve više negoduju. I dok naoružane grupe migranata krstare ulicama, građani žive u velikoj neizvjesnosti i strahu.

Autor: Zlatan Čekić / Nezavisne.com