Na putu hrvatske košarkaške reprezentacije prema plasmanu na OI u Tokio stoje Brazil i Tunis, a nakon toga i netko iz skupine Rusija, Njemačka i Meksiko. Ždrijeb je sve samo ne lagan, no ako Hrvatska zaigra u punom sastavu i ako od 23. do 28. lipnja u Mršićevom rodnom gradu Splitu bude imala pravu podršku, svi navedeni protivnici su pobjedivi.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

– Na ove kvalifikacije od starta gledam kao na nagradu i priliku koju smo dobili zbog ranijih zasluga i rezultata na zadnjim Olimpijskim igrama u Riju. Dodatni plus je što se turnir igra u Splitu, to je izuzetna prilika za promociju košarke koja od 2015, nije igrala ovako velike utakmice kod kuće, a i tada u Zagrebu se igrala izlučna grupa za EP, ovo je ipak puno jači turnir, tu su četiri vrhunske reprezentacije koje se bore za veliki ulog, za Olimpijske igre – kaže izbornik Veljko Mršić, koji se nije upuštao u procjenu snage pojedine reprezentacije, kao i favorita.  

– Puno je reprezentacija koje imaju realnu mogućnost za odlazak, ne podcjenjujući Tunis i Meksiko, ostale četiri reprezentacije bi ipak trebale odskakati kvalitetom i boriti se za Tokio. Više od toga nema smisla za sada govoriti, još je šest- sedam mjeseci do turnira, ne znamo ni u kakvom sastavu ćemo biti mi, a kamo li ostali.

Foto: Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL

Priliku za odlazak na Olimpijske igre Mršić ne doživljava kao imperativ, nego isključivo kao priliku.

– Jedini imperativ koji postavljam pred sebe i momčad je da nakon turnira naši navijači budu ponosni. Na tome ćemo graditi sve dalje. U kontaktu sam sa svim našim igračima, svi imaju želju igrati za reprezentaciju i nadam se da ćemo napokon napraviti iskorak koji nam je nedostajao zadnjih godina. Bilo je vremena kad smo bili fenomenalni i igrali odličnu košarku, ali zadnji ciklus za SP je bio stvarno neuspješan, niti smo napravili rezultat, niti smo bili ”prava klapa”, a od toga sve počinje.

Foto: Tim Heitman/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Izbornik kaže kako je u kontaktu sa svim našim igračima, a to bi onda značilo da je u komunikaciji i s Marijem Hezonjom. Dubrovčanin za reprezentaciju nije napustio od Rija 2016., a očito sada bi nakon četiri godine opet mogao zaigrati za sveti dres.Trenutni fokus je na kvalifikacijama za Eurobasket, Mršić će tek nakon Švedske i Nizozemske razmišljati o turniru u Splitu.

– Najvažnije je posložiti momčad od igrača koji su u najboljoj formi. Neki su neupitni, na nekim pozicijama smo pokriveni, na nekim nam nedostaje igrača… Recimo, imamo sedam NBA igrača, ali svi oni pokrivaju pozicije od tri do pet, na jedan i dva nam nedostaje konkurencije.

IDEMO PO TOKIO!

Preko Ace po Olimpijske igre: Brazil i Rusija dolaze u Split

Angažman stranih igrača nije opcija, ali povratak nekadašnjih reprezentativaca poput Roka Ukića je i moguć i izvjestan.

– Kad su u pitanju stranci politika Saveza za sada je takva kakva je, vidjet ćemo što će nositi budućnost. A što se tiče naših igrača, igrat će najbolji, oni koji su u najboljoj formi i kojima je momčad na prvom mjestu. Bez obzira koliko imaju godina i kako se zovu – zaključio je Mršić.

Izvor: Tomislav Gabelić / 24sata.hr