U sklopu svojih redovnih aktivnosti muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić sa saradnicima u pratnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Krupi Hazima ef.Muzaferovića danas je došao u uzvratnu posjetu općini Bosanska Krupa gdje je osim Medžlisa IZ posjetio i Kabinet načelnika općine Bosanska Krupa.

Goste su dočekali načelnik Općine Armin Halitović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić sa saradnicima. Bila je ovo prilika da se razgovara o saradnji Općine Bosanska Krupa sa Medžlisom IZ Bosanska Krupa, ali i sa Muftijstvom bihaćkim.

Generalna ocjena je da postoji dobra saradnja, korektni odnosi i razumijevanje kroz budžet u smislu pomoći funkcionisanju džemata, ali da bi se kroz jedan sporazum o saradnji, čiji bi potpisnici bili Medžlis IZ Bosanska Krupa i Općina, saradnja podigla na viši i kvalitetniji nivo.

Ovakva praksa, kako su istakli u Muftijstvu, već postoji u drugim općinama USK. U tom smislu razgovarano je i o većem zajedničkom angažmanu kako Medžlisa IZ Bosanska Krupa tako i Općine da se iznađe lokacija za izgradnju objekta Medžlisa, jer kako je kazao muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić ostalo je još da Bosanska Krupa dobije jedan takav objekt i da se izvrši adaptacija samog Muftijstva. Načelnik Općine u tom smislu izrazio je podršku i kazao da će Općina pomoći da se prvo iznađe lokacija, za što je već od ranije bilo razgovora sa glavnim imamom Medžlisa Hazimom ef. Muzaferovićem koji je istakao izuzetno dobru saradnju sa Općinom i općinskim načelnikom.

Ove godine u povodu 150 godina od rođenja reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića za mjesec septembar priprema se naučni skup na visokom nivou, koji bi, ukoliko se situacija sa epidemijom koronavirusa ne pogorša, okupila eminentna imena iz polja islamskih nauka, historičare, teologe koji bi govorili o liku i djelu reisa Čauševića. Organizaciju ovog naučnog skupa preuzelo je Muftijstvo bihaćko, a domaćin i podrška u organizaciji skupa bit će Općina Bosanska Krupa, Medžlis IZ Bosanska Krupa kao i Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“. Prema onom što se moglo čuti, vrlo brzo uslijedit će i sastanak organizacionog odbora kada će sezvanično krenuti u pripremu ovog naučnog skupa.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.