Bekto: Veliki broj aplikacija od poslodavaca Avaz.ba
Muhamed Bekto za Avaz.ba: 11 miliona maraka potrošit ćemo za zapošljavanje

Tražili smo 1.271 osobu, a dobili smo 3.500 zahtjeva za zapošljavanje osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih

Autor: E. PARLIĆ

Direktor Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto u razgovoru za Avaz.ba kazao je da će uskoro biti objavljeni rezultati dva javna poziva „Posao za sve“ i „Pripravnici“. 

– Za ovu namjenu smo prvobitno planirali devet miliona KM za zapošljavanje 700 pripravnika visoke stručne spreme koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih i 571 osobu kroz program „Posao za sve“, bez obzira na godište rođenja i radno iskustvo. Pripravnici će 12 mjeseci dobivati po 800 KM, a u okviru projekta „Posao za sve“ šest mjeseci po 700 KM – rekao je Bekto.

Istakao je da su imali veliki broj aplikacija od poslodavaca.

– Tražili smo 1.271 osobu, a dobili smo 3.500 zahtjeva za zapošljavanje osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih. Tako da smo, u dogovoru s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, kroz naše programe u 2019. godini doznačili još milion i 800.000 KM, tako da će ukupna svota biti 11 miliona KM. Omogućili smo većem broju poslodavaca da angažira veći broj nezaposlenih te na ovaj način pokušavamo poslodavcima olakšati pritisak i namete od države i stvoriti uvjete za poslodavce da mogu adekvatno platiti svog radnika – rekao je Bekto.

On je ovom prilikom najavio dva nova javna poziva koji su usvojeni na Vladi, a to su „Javni radovi“ i „Prekvalifikacija i dokvalifikacija osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih”.

Javni pozivi bit će objavljeni u narednih 10 do 15 dana, gdje će poslodavci s područja KS imati priliku da apliciraju za 600 osoba. Za tu mjeru odvojili su 1.800.000 KM i za prekvalifikaciju i dokvalifikacija za 60 osoba izdvojeno je 241.000 maraka – rekao je Bekto.

Ukupno kroz ova četiri poziv Bekto ističe da će biti utrošeno 20 miliona KM te očekuje da će biti angažirano od 4.000 do 6.000 ljudi.

(Autor: Avaz)