Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 105 drugih, konačna odluka 2. juna.

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 107 drugih optuženih zbog bijega iz zatvora tokom ustanka 2011.

Mursi, koji već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima, nalazio se u kavezu u odvojenom dijelu sudnice kada je presuda pročitana.

Presuda je proslijeđena vrhovnom muftiji, koji do 2. juna treba dati mišljenje, no ono je savjetodavno i sud ga ne mora uvažiti.

Zvaničnik Muslimanske braće, Amr Darrag, pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi moguće izvršenje smrtne kazne nad Mursijem, rekavši da se radi o političkoj presudi, prenosi Reuters.
Na prvom suđenju koje je održano danas, Mursi i još 107 drugih članova i pripadnika Muslimanske braće, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U zatvoru se nalazi 27 optuženih, uključujući Mursija, dok je ostalima, među kojima je vjerski vođa iz Katara Yusuf al-Qaradawi, suđeno u odsustvu.

Yehia Ghanem, bivši urednik dnevnog lista Al-Ahram, rekao je za Al Jazeeru: ”U ovom konkretnom slučaju, ima mnogo pravnih osnova za poništenje presude. Samo sudstvo i sud su neustavni jer, prema Ustavu iz 2012. i prema najnovijem, usvojenom nakon što je Sisi preuzeo vlast kao predsjednik, trebao je biti osnovan specijalni sud za suđenje predsjedniku.

Parlament je morao prihvatiti optužnicu dvotrećinskom većinom, a zatim je trebao biti formiran specijali sud, ali ništa od toga se nije desilo. Također, tu su mnoge druge stvari, kao što je svjedočenje bivšeg načelnika generalštaba, general-pukovnika Samija Anana na suđenju bivšem predsjedniku Mubaraku, u kojem je negirao sve optužbe vezane za Hamas, prelazak granica i oslobađanje zatvorenika. Dakle, postoje mnoge pravne osnove za poništenje ove smrtne presude”.

Na drugom suđenju, Mursi i 35 optuženih, uključujući vođe Muslimanske braće, optuženi su za kovanje zavjere sa Hamasom i Iranom o destabilizaciji Egipta.

Nove optužnice

Optuženi se terete da su snabdijevali iransku elitnu Revolucionarnu gardu obavještajnim izvještajima u cilju destabilizacije zemlje.

Tužilaštvo navodi da su oni provodili špijunsku aktivnost u ime Muslimanske braće i Hamasa od 2005. do augusta 2013. “sa ciljem izvođenja terorističkih napada u zemlji kako bi širili haos i srušili režim”.

Za ove optužbe, također, zaprijećena je smrtna kazna.

Mursi se suočava sa još dva suđenja – za vrijeđanje sudstva i špijuniranje.

Mursi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim udraom koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, u julu 2013, nakon masovnih demonstracija.

Nakon što je Mursi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimanska braća. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade zatvorene.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansku braću terorističkom organizacijom u decembru 2013. Zatvorske kazne zaprijećene su i za verbalnu podršku pokretu.

//BALKANS.ALJAZEERA.NET