Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod Tužilaštva KS provode akciju kodnog naziva “Kontakt” koja je rezultat višemjesečne istrage i intenzivnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju više krivičnih djela za koja su osumnjičeni članovi organizovane kriminalne grupe, a čiji dio su i neki od pripadnika policije Kantona Sarajevo.

Od ranih jutarnjih sati po prethodno pribavljenim naredbama Općinskog suda u Sarajevu vrše se pretresi na ukupno 38 lokacija, i to 29 na području Kantona Sarajevo i 9 na području Istočnog Sarajeva i Trebinja.

“Akcija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provodi se u saradnji sa kolegama iz Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, te još jednom potvrđuje opredijeljenost Uprave policije MUP-a KS za beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije, naročito u vlastitim redovima, što je potvrda naše opredjeljenosti provedbe svih aktivnosti koje za cilju imaju nultu stopu tolerancije na svaki oblik protivzakonitog ponašanja policijskih službenika”, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Do ovog momenta u službene prostorije je privedena ukupno 31 osoba, od čega je 6 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Sada se provodi kriminalistička obrada, te se pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo poduzimaju dalje aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, prikupljanju dokaza i predmeta u vezi s istim.

Podsjetimo, osumnjičeni su za višestruke prevare osiguravajućih društava s ciljem naplate štete nakon fingiranja saobraćajnih nezgoda s materijalnom štetom. Informacije o namještanju nezgoda, kako nezvanično saznajemo, prijavila su osiguravajuća društva koja su pretrpjela finansijske gubitke zbog prevara osumnjičenih.

Izvor: klix.ba