U MUP KS: Ubistvo policajca je atak na državu.

Javnosti su se obratili premijer KS Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, te policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović, pišu Vijesti.ba.

Premijer KS Adem Zolj izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca.

– Svi se nadamo da će uz pomoć Boga i doktora na KCUS-u biti spašen ovaj drugi policajac. Prema posljednjim informacijama, i dalje traje borba za njegov život, sprema se druga operacija – kazao je on.

Poručio je da će Vlada KS poduzeti sve korake kako bi MUP KS uspješno realizirao akciju potrage za počiniocima zločina u saradnji sa federalnim i državnim agencijama, ali i MUP-om RS.

– Već su pokrenute mnoge aktivnosti da se zajednički dođe do počinilaca ovog gnusnog zločina. Očekujemo tu i neku solidarnost MUP-a RS i da će se ozbiljno krenuti ka istrazi da se pronađu počinioci – naglasio je premijer KS.

On je istakao da je Vlada KS poduzela aktivnosti na nabavci oružja kojim će štititi građane.

– Nastavit ćemo i dalje sarađivati sa svim ovim institucijama da počinioci ovog gnusnog zločina budu privedeni pravdi. Ovo je jedan stvarno gnusan čin zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje, niti su čak upozorili počinioce, koji su, dok je njihovo vozilo bilo u kretanju, počeli pucati na policajce – pojasnio je Zolj.

Izrazio je nadu da će počinioci što prije biti privedeni pravdi.

– Ovo je atak na državu. Kada ubijete pripadnika policije koji je predstavnik države na terenu, to je nešto zaista teško. Mi ćemo najvjerovatnije dan kada bude dženaza proglasiti danom žalosti na području KS – rekao je Zolj.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić apsolutno je osudio ovaj gnusni događaj i dodao da će vinovnici ovog krivičnog djela što prije biti dovedeni pred lice pravde i najoštrije kažnjeni.

– MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva potrebna sredstva kako bismo na bilo koji način pokušali ublažiti bol porodicama. Napad na policijskog službenika je napad na zajednicu, odnosno državu – poručio je Mulabdić.

Zahvalio je svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH koje su po saznanju o ovom događaju sve svoje resurse stavile na dispoziciju MUP-u KS.

– Policijski službenici KS, za koje smatram i odgovorno tvrdim da su policijska agencija koja apsolutno ima najviše poslova i zadataka, mimo svojih redovnih poslova i zadataka, će kao i do sada uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji se nađu pred nama, odnosno pred građanima KS – dodaje Mulabdić.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je kako je ovo nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema pripadnicima Uprave policije.

– Mi smo upozoravali prošle godine kad smo imali slučaj upotrebe vatrenog oružja i razbojništva na području Hadžića. Tad smo od Vlade dobili određena sredstva da nabavimo odrbambeno vatreno oružje i zaštitna sredstva – naveo je on.

Iz Uprave policije, dodaje, također su upozoravali da su te kriminalne grupe postale agresivnije i opasnije, te da ne prezaju od upotrebe smrtonosnog oružja prema policijskim službenicima.

Halilović je podsjetio da se i sredinom maja ove godine također desio napad na policijske službenike na Dobrinji, prilikom sprječavanja izvršenja krivičnog djela teške krađe motornih vozila.

U rasvjetljavanje jutrošnjeg događaja, kako je rekao, uključeni su postupajući tužioci, Federalna uprava policije, Granična policija BiH, SIPA. Na raspolaganje su stavljene i snage drugih kantonalnih MUP-ova, pišu Vijesti.ba.

U jutarnjim satima ostvaren je kontakt i sa Upravom policije MUP-a RS, koji su također na raspolaganje stavili svoje snage, pogotovo one sa područja Istočnog Sarajeva.

– Sve snage Uprave policije od jutarnjih sati su angažovane i mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kojem drugom mjestu da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela – kazao je Halilović.

Kako je rekao, napadači su bez ikakvog razloga zapucali na policijske službenike, koji su se nalazili u automobilu u pokretu.

– Policajci nisu bili uključili ni rotaciju, niti su čak izvadili vatreno oružje. To je najviši nivo zločina koji se može izvršiti – poručio je Halilović.

Pojašnjava da se radi o iskusnim policajcima sa po 20-ak godina radnog staža.

– Sama činjenica da su bili u pokretu govori o agresivnosti tih pojedinaca koji im nisu dali nikakvu priliku. Uvjeravam sve da ćemo mi postupati u skladu sa zakonom, ali da ćemo braniti i građane i policijske službenike koji izvršavaju svoje poslove i zadatke na području KS – naglašava Halilović.

Istakao je kako nema bojazni da će biti bilo kakvih nepotrebnih represivnih aktivnosti, već će sve biti poduzimano u skladu sa zakonom. Halilović je dodao kako su porodice oba policijska službenika upoznate sa jutrošnjim nemilim događajem.

Premijer Zolj apelovao je na smirenost i saradnju građana KS, dodajući da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

– Mislim da su sasvim dovoljne ove aktivnosti koje su do sada poduzete da se dođe do ovih počinilaca, tako da nema potrebe da se uvodi neko vanredno stanje – kazao je Zolj.