Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uputilo je danas apel svim građanima koji imaju saznanja o nezakonitom iznajmljivanju objekata migrantskoj populaciji da ih prijave inspekciji ili policiji kako bi takvi pojedinci mogli biti sankcionisani.

Iz MUP-a su naveli da su, provodeći operativnu akciju “Migrant” i kroz analizu stanja u vezi kretanja i boravka migrantske populacije na području Unsko-sanskog kantona, primijetili i evidentirali više slučajeva nezakonitog iznajmljivanja objekata za stanovanje ovoj populaciji od strane pojedinih građana Unsko-sanskog kantona.
Istakli su da takva pojava dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju na području USK i predstavlja potencijalni rizik za pojavu narušavanja javnog reda i mira.

“Takve informacije odmah su proslijeđene Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove USK koja je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Uprava policije MUP USK apeluje na sve građane koji imaju informacije o nelegalnom iznajmljivanju stambenih objekata za smještaj ilegalnih stranih državljana – migranata na području Unsko-sanskog kantona da ih dostave direktno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove na broj telefona 037/316-105 ili da informacije dostave najbližoj policijskoj stanici pozivom na broj 122, kako bi o istom mogli obavijestiti Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove radi poduzimanja mjera i radnji u skladu sa njihovim zakonskim ovlaštenjima”, kazali su u MUP-u.

Uprava policije MUP USK se zahvalila svim građanima koji su do sada pružali informacije u vezi tzv. migrantske krize, navodeći da su time ujedno pomagali policijskim službenicima da zadrže postignuti nivo sigurnosti.

Prema posljednjim službenim podacima MUP-a USK, u ovom kantonu do sada je registrovano 4.446 migranata. U Bihaću su evidentirana 3.444, a u Velikoj Kladuši 1.022 migranta. U posljednjih mjesec i po dana u USK je registrovano oko 2.400 novih migranata.