Nezavisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u izvještaju da bi se smrt bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija (Mohamed Morsi), koji je umro u julu nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa “ubistvom koje je odobrila država”.

Kako se navodi u ovom izvještaju stručnjaka koje predvodi specijalna izvjestiteljica Agnes Kalamard (Callamard) i UN-ova Radna skupina za samovoljna zatočenja, lider Muslimanskog bratstva je bio zatvoren u uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebno tokom petogodišnjeg zatočenja u zatvoru Tora.

Kako su ocijenili, njegova smrt nakon takvih uvjeta može se povezati sa ubistvom koje je odobrila država”, ocijenila je ekipa stručnjaka.

Mursi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u julu nakon što se srušio tokom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatvoren nakon što ga je u julu 2013. svrgnuo Abdel Fatah al-Sisi, vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Egipta. Proveo je gotovo šest godina u zatvoru u izolaciji bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su da su vlasti bile opetovano upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do njegove smrti.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, navodi se u saopćenju nezavisnih stručnjaka.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.