Nekoliko muškaraca je za anketu portala Men’s Health otkrilo zašro varaju. Iako je razlog varanja drugačiji za svakog individualno, razlozi su često identični. Neki varaju jer su navikli, a neki jer im je tako lakše nositi se sa monogamijom u koju su upali.

Jedan od ispitanika je rekao da je kao mlađi veze završavao tako što bi prevario djevojku i zatim joj to rekao, na šta bi ona burno reagovala i ostavila ga. Kada bi mu veza postala dosadna on bi pronašao nekog drugog i jednostavno nastavio dalje.

“Tada sam mislio da je to puno jednostavnije nego zaista rješavati probleme i ulagati trud u vezu”, rekao je dvadesetosmogodišnji Tom.

Neki muškarci su izjavili kako u vezi nisu dobivali dovoljno pažnje te da su je potražili izvan svega toga.

“Tuđa pažnja mi je prijala i jednostavno sam se upustio u avanturu bez razmišljanja”, rekao je dvadesetsedmogodišnji Derrick.

Jedan od učesnika je otkrio da je izlazio sa djevojkom koju je želio oženiti, ali ju je ipak prevario.

“Jednu noć sam posjetio prijateljicu koja živi nekoliko sati od mene i prilika se sama ukazala. To je jedini put kada sam prevario nekoga, te još uvijek ne shvatam zašto se to desilo, možda jednostavno nisam bio spreman na obavezivanje”, rekao je Nate.

Neki od razloga su također i osjećaj zatočenosti u vezi, te nemogućnost prekida. Također, mnogi muškarci su se izjasnili da varaju iz prostog razloga – jer mogu.

“Bili smo jako mladi i išli na različite fakultete, te sam bio uvjeren da će i ona mene varati. Htio sam da ja to odradim prvi jer sam mislio da će me onda njen postupak manje povrijediti. Na kraju je saznala za moju prevaru i prekinula sa mnom, bila je jako povrijeđena te sam saznao da ona mene nije prevarila. Kada razmišljam o svemu tome sad polsije toliko godina, shvatam da sam bio jako nezreo i da je to jako ružan način gledanja na situaciju”, rekao je dvadesetosmogodišnji Luke.

Većina muškaraca je izjavila da su varali zato što je njih neko varao u prethodnim vezama, ili zato što ih neko trenutno vara.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.