Muslimani na Balkanu trebaju podršku islamskog svijeta


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak, obraćajući se liderima više od 30 zemalja učesnica 13. Samita Organizacije islamske saradnje, kako muslimani Balkana trebaju snažnu podršku islamskog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao OIC trebamo pružati snažniju podršku muslimanima diljem svijeta. Muslimanima u Turskoj Republici Sjeverni Kipar, koji su decenijama u svojevrsnoj izolaciji. To je zajednički problem svih muslimana. Istovremeno, zajednice muslimana na Balkanu, u jugoistočnoj Aziji i u Africi trebaju snažnu podršku islamskog svijeta”, poručio je turski predsjednik.

Erdogan je pozvao lidere više od 30 zemalja učesnica Samita nazajedničko djelovanje protiv terorizma i sličnih kriza.

“Sami trebamo proizvesti rješenja za terorizam i slične krize u našim zemljama. To treba da uradimo u okvirima islamskog savezništva umjesto da čekamo neke druge sile da reaguju. Zašto uopšte mi muslimani čekamo pomoć drugih u rješavanja tih pitanja? Mi to treba rješavati sami. Mi treba da reagujemo. Međutim, mi ne reagujemo, ne rješavamo pa reaguju drugi. Oni reaguju za naftu, a ne za naše blagostanje”, rekao je Erdogan.

U Kongresnom centru u Istanbulu uz učešće šefova vlada i predsjednika 30 država u četvrtak je otvoren 13. Samit Organizacije islamske saradnje (OIC).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je u Kongresnom centru u Istanbulu šefove vlada, predsjednike i predstavnike 30 država koji učestvuju na Samitu Organizacije islamske saradnje (OIC).

Radiosarajevo.ba0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...