Dvadesetosmogodišnja žena koja je nosila nikab u javnosti u petak je u Danskoj postala prva žena kažnjena zbog kršenja novog zakona kojim se zabranjuje pokrivanje cijelog lica na javnim mjestima.

Kazni je prethodio incident, u kojem je jedna žena fizički napala drugu zbog nošenja nikaba. Nakon što se sukobila s drugom ženom koja joj je pokušala istrgnuti nikab u tržnom centru u Horsholmu, sjeverno od Kopenhagena, pozvana je policija, što je potvrdio policijski službenik David Borchersen za novinsku agenciju Ritzau.

– Tokom borbe, nikab joj je pao, ali dok smo mi došli, vratila ga je na sebe – izjavio je Borchersen.

Policija je fotografirala ženu koja je nosila nikab te uzela sigurnosne snimke iz tržnog centra na kojima je zabilježen sukob.

Ženi je rečeno da će biti kažnjena s 1000 kruna te da ukoliko ne skine veo, mora napustiti javni prostor.
Policijski službenik Borchersen je izjavio kako je odlučila otići. Obje su žene optužene za narušavanje javnog reda i mira, javlja The Copenhagen Post.

Od 1. augusta nošenje burke, koja prekriva cijelo lice, ili nikaba, koji otkriva oči, u javnosti kažnjava se s 1000 kruna, a uzastopno ponavljanje istog prekršaja može donijeti kaznu do 10.000 kruna. Spomenuta zabrana odnosi se i na druga pokrivala, kao što su skijaške kape koje prekrivaju lice, maske i lažne brade.

Udruženja za ljudska prava smatraju da je riječ o kršenju prava žena, dok pristalice ovog zakona tvrde kako ta mjera pridonosi boljoj integraciji imigranata muslimanske vjeroispovijesti.

Uz Dansku, Belgija, Francuska, Njemačka i Austrija također su uvele zabrane velova koji prekrivaju cijelo lice ili pojedine dijelove.