Svijet je obišla slika navijača Seltika koji su prije meča s Laciom u Evropskoj ligi razvili veliki transparent-sliku obješenog Benita Musolinija (Benito Mussolini), uz poruku “Slijedite svog lidera”.

Italijanskog fašističkog vođu su 1945. objesili partizani na trgu Loreto u Milanu, zajedno s ljubavnicom Klarom Petraki. Ta slika se obično uzima kao simbol kraja italijanskog fašizma i kraljevine, ali s druge strane, postoji nemali broj onih koji se bore za historijski revizionizam, šišu sportske.net.

Unuka Benita Musolinija Alesandra, koja je bila i evropski poslanik i visokopozicionirani član Berluskonijeve (Berlusconi) partije, traži od UEFA-e da Seltik bude procesuiran nakon što su oživjeli sliku.

Ona je rekla da je u pitanju nasilni čin i podsjetila da se zalaže za novi zakon u Italiji koji će spriječiti “Dučefobiju”.

Lacio je osudio svoje navijače zbog ponašanja na ulicama Glazgova i slogana na utakmici, optužujući ih da brukaju klub i da dovode Hitlera u Lacio. 

Predsjednik Lotito je veoma određen prema takvom ponašanju i dugo je u ratu sa sjevernom tribinom “Olimpika”.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba