Na današnji dan, prije 14 godina, napustio nas je legendarni Davorin Popović, jedan od najuticajnijih rock muzičara u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Nakon duge i teške borbe sa rakom gušterače, 18. juna, Pimpek je preminuo u rodnom Sarajevu.

Inače, rođen je 23. septembra 1946. godine. U užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bilo Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, nadimak Pimpek, koji ga je pratio kroz čitav život, dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.

Muzičku karijeru počeo je u Lutalicama, a Indexima je pristupio 1964. godine. Sa Indexima je objavio dva studijska albuma, 27 sing ploče, te 12 kompilacijskih albuma.

Kao vokalni solist objavio je tri albuma: “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” (1975.), “S tobom dijelim sve” (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je “Žute dunje” za soundtrack f ilma “Kuduz”, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i zauzeo 19. mjesto. Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Oženio se 11. siječnja 1991. godine i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Uspomena na Pimpeka sačuvana je kroz muzičku nagradu “Davorin”, koja je kasnije preimenovana u nagradu pod nazivom “Indexi”.

Pod njegovim imenom u Sarajevu se održava memorijalni turnir za košarkašice, a također, ispred FIS-a je postavljen spomenik u staklu Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću, autora Mensuda Keče.

davorin-popovic-monument

 

/avaz.ba